Защо остаряваме с различна скорост – едни по-бързо, други по-бавно

Мария
Написана от Мария октомври 3, 2016 07:40

Защо остаряваме с различна скорост – едни по-бързо, други по-бавно

Акценти:

  • Начин на живот - сходен
  • Рискови фактори - пол
  • Заболявания - хронични

Свързани:

Наскоро в Бангладеш се ражда момченце, което изглежда като 80-годишен мъж. Има косми по гърба, малко сбръчкано тяло със твърде отпуснати мускули.

Лекарите смятат, че това е не просто външно сходство със старец, а е преждевременно, при това изключително бързо стареене.

А причина за него е рядкото заболяване прогерия или синдром на Хътчисън-Гилфорд. Тялото на детето образува анормален белтък, който кара клетките да стареят буквално пред очите ни.

Въпреки че момченцето едва ли ще започне да се подмладява както в Загадъчната история на Бенджамин Батън, неговите родители са щастливи от попълването на семейството.

А ние още веднъж се убеждаваме, че стареенето – това е биологически процес, който зависи не от нашето желание, дори за съжаление и от начина на живот.

До този извод достигат учени от Калифорнийския университет – този факт, че едни на 70 изглеждат като на 50, а други вече на 30 се чувстват като старци, не зависи от начина на живот.

Оказва се – 5% от нас са генетично програмирани за ранно стареене и преждевременна смърт, дори и да спазват всякакви правила за здравословен начин.

Вина за всичко това има вътрешния биологически часовник – при едни изостава, а при други толкова бърза, че е трудно да повярваш.

Ген на старостта съществува

Някои хора на генетично ниво имат повишен риск от преждевременна смърт, независимо какво пият или ядат, колко пушат и дали спортуват.

Учени анализирали ДНК данни на повече от 13 000 души в САЩ и Европа. И след това измерили скоростта на стареене на всеки един от тях, използвайки специален инструмент – епигенетичен часовник, разработен от един от авторите на изследването – Стивън Хорвът.

Този учен още през 2013 година създава механизъм, който позволява определянето приблизително кога човек ще умре – ще живее ли дълго или кратко.

Истината е, че самият учен не се досеща за това веднага. Епигенетичният часовник дълго време се е използвал за изучаване на стареенето на тъканите и на кръвта.

Можело да се проследи как именно се изменя ДНК на човека под въздействието на времето. Това създало и възможност да се определи точната биологична възраст на човека.

И чрез сравняване на хронологичната възраст на индивида с неговите биологични данни, учените могат да предскажат неговата продължителност на живота.

Резултатите от изследванията шокирали изследователите. 5% от участниците се оказали много по-стари, отколкото показвали данните им в документите за самоличност.

Генетично заложената голяма скорост на стареене на тяхното тяло довела до това, че при тях с 2 пъти се увеличавал риска от преждевременна смърт – в сравнение с тези, чиито часовници работели по-бавно.

Сега вече е ясно защо някои хора не доживяват до 100, въпреки че изглеждат и се чувстват отпочинали, от нищо не боледуват и продължават да бъдат физически активни. Възможно е моментът на смъртта им е да е бил 100 години, но от гледна точка на биологията.

Тенденциите се съхранявали, дори след отчитане на такива рискови фактори като пол, тютюнопушене, индекс на телесната маса, хронични заболявания и пр.

Алгоритмът, предложен от учените е достатъчно елементарен. Може, например да се сравнят 2-ма 60-годишни мъже, имащи еднакво стресова работа и еднакъв стаж с цигарите.

Да допуснем, че първият има максимална скорост на стареене, а вторият – средна. Въпреки сходният начин на живот, вероятността първият да умре в близките 10 години е 75%, а вторият – само 60%.

Защо остаряваме с различна скорост – едни по-бързо, други по-бавно
4.6 (91.3%) 23 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 3, 2016 07:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи