Защо перилните препарати на капсули са изключително опасни за малките деца?

Мария
Написана от Мария декември 5, 2014 15:57

Защо перилните препарати на капсули са изключително опасни за малките деца?

Акценти:

  • Защо перилните препарати на капсули са привлекателни за малките деца?
  • Какви са последствията от поглъщането на перилните капсули?
  • Каква е основната причина за отравяне на малките деца с битова химия?

Свързани:

Малките деца са много любознателни и активно изучават света около тях, особено собствения си дом.

Но в случай на нарушаване на правилата за безопасност тази любознателност може да се превърне в много голям проблем, особено ако у дома използваме не класическия прах за пране, а появилите се в последните години капсули за пералня машина.

До това заключение всъщност достигат авторите на ново изследване, проведено от учени от Националната детска болница в Кълъмбъс, щата Охайо, САЩ.

Те смятат, че течният перилен концентрат на капсули е много по-опасен от гледна точка на риска от отравяне на малките деца в сравнение с обикновения прах.

Екипът учени, начело с д-р Гари Смит, публикували резултатите от проведеното от тях проучване в списание „Pediatrics“.

От момента на появата на перилните капсули в супермаркетите в САЩ през 2010 г., те задминаха по продажби класическия прах за пране. Основната причина за това е удобната му форма.

Въпреки това според съавторът на изследването , Dr. Marcel J. Casavant, сериозно безпокойство у медицинските специалисти предизвиква прекалената привлекателност на тези „торбички с ярки цветове“ за малките деца.

Капсулите с перилен препарат са с неголеми размери, ярък цвят и могат да наподобяват на малките деца бонбони или сок.

За да си „набави“ едно дете голяма доза от токсичното перилно вещество може да са достатъчни няколко секунди: то може да грабне една капсула, да я сложи в устата и да погълне нейното съдържание.

А съставът на капсулите е изключително токсичен. Веществото може да предизвика не само отравяне, ако бъде погълнато, но и химически изгаряния на очите и устата.

Авторите на изследването решили да проверят своите опасения и да анализират статистиката за честотата на отравяне на малки деца с перилни капсули.

Те използвали информацията от националната база данни за отравянията на САЩ за 2012-2013 г. и проучили всички документирани случаи на отравяне с битова химия на деца под 6-годишна възраст.

Учените установили, че за период от 1 година токсикологичните центрове на САЩ получили 17230 обаждания, свързани с отравяне на деца с капсули за автоматични перални машини, което се равнява на 1 случай на отравяне на час. От регистрираните случаи 769 деца били хоспитализирани, а едно е починало.

Пероралният прием на капсулите бил най-честият начин на отравяне, като представлявал 79.4 % от случаите. Най-често поглъщали такива капсули деца на възраст между 1 и 2 години.

Анализирайки симптомите на отравянията, авторите установили, че 48% от децата повърнали, 13% били със силна задушаваща кашлица, при 11% са документирани силни болки и раздразнение на очите, 7% внезапно станали апатични и сънливи и 7% развили химически конюктивит.

В 904 от случаите на отравяне, детето е имало пряк достъп до мястото за съхранение на капсулите. В 382 от тези случаи, перилните капсули били съхранявани на място, видимо ежедневно за детето.

В 97 от случаите опаковката с капсули била сложена на недостъпно за детето място, но в деня на отравянето тя била случайно оставена в близост до детето, тъй като възрастните са забравили да я приберат.

И в 54 от случаите детето успяло да се добере до мястото за съхранение, за което родители смятали, че е недостъпно за него.

Защо перилните препарати на капсули са изключително опасни за малките деца?
4.7 (93.33%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 5, 2014 15:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи