Защо самотните жени плашат мъжете

Мария
Написана от Мария ноември 29, 2015 23:11

Защо самотните жени плашат мъжете

Акценти:

  • Мъже - пасивно оценяване
  • Емоционалност - небалансирана
  • Жени - самотни

Свързани:

Успешните, независимите, забележителни и често сами – ние всички познаваме такива жени или може да опишем така самите себе си. Какви чувстват предизвикват у мъжете самостоятелните жени? Възхищение, завист, интерес? На първо място страх, смятат психотерапевти.

Самота… Стоите на сред непознат град, батерията на мобилния телефон е паднала, не знаете къде да отидете, а около вас вижте забързани преминаващи хора, които най-вероятно се опитват възможно по-бързо да приключат със служебните си ангажименти.

Познато ли ви е това чувство? Както и навярно на всеки един от нас. Понякога това е мигновен проблясък, понякога настроение, което остава седмица подир седмица. И то някак си отклонява вниманието от новите впечатления, с които можете да сдобиете в непознат град.

Но има и друга самота – начин на живот, когато по ваш избор или по стечение на обстоятелствата нямаме постоянен партньор. В известния от недалечното минало филм „Москва не вярва от сълзи“ един от главните герои казва на една от героините – „Имате поглед на неомъжена жена“.

Действително ли самотата остава отпечатък на жената, който мъжете могат да разчитат? Така смятат някои психотерапевти, и ето признаците, които издават това състояние – независимост, свобода, достойнство, конкурентоспособност, твърдост, рационалност, самодостатъчност, решителност, категоричност, инициативност, самоувереност, отсъствие на съчувствие.

Самотата е за силните

Принципно всички тези качества се приписват на образа на силната жена. 34-годишната Милена от Пловдив, ръководител на отдел логистика, определя себе си като типична бизнес дама – „Има начини как да удовлетворявам своите сексуални желания, и нито един от тях не е свързан със съвместен живот.

Мъжът, с който бих искала да живея, така и досега не съм срещнала. Но нямам усещането, че това е толкова необходимо“. Жените с висока самооценка сравняват своите претенденти с представата им за идеален мъж и ги оценяват прекаляват критично.

Мъжете болезнено преживяват да бъдат в положение на пасивно оценявани, тъй като чувстват опасност от поражение, подчертават психолози, поради тази причина много от тях предпочитат изобщо да не попадат в подобна ситуация.

И съвсем не е трудно да направят това – избягват компанията на жени, които им дават оценки.

Но нима на без партньор не може да остане и обикновена жена, успешна с мярка и не твърде самоуверена? Самотата на такива жени е по-скоро временно състояние, уточняват психотерапевти. Но то рискува да остане постоянно, ако е съпроводено с тревожно потапяне в себе си.

… и за слабите

При някои жени зад видимото желание да имат партньор се крият неудовлетвореност, обида и скрита враждебност по отношение на мъжете. Тяхната сломеност, зависимост, обида и небалансирана емоционалност действа като „знак преминаването забранено“.

Общото между силните и слабите самотни жени е липсата на способност да съчувстват, затвореност в себе си, поставянето на първо място на собствените цели и интереси.

Но неудовлетвореността на жените е толкова голяма, че мъжът не е сигурен дали ще може да ѝ даде това, което не ѝ достига. Така че слабите жени пробуждат в мъжете почти същите страхове, както и силните.

Но ако на героините мъжете обичат да се възхищават и да бягат, когато такива жени ги доближат, то в случая с нещастната жена парадоксална реакция може да стане мъжката агресия, маскираща страх.

Защо самотните жени плашат мъжете
4.6 (91.39%) 72 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 29, 2015 23:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи