Успешните, независимите, забележителни и често сами – ние всички познаваме такива жени или може да опишем така самите себе си. Какви чувстват предизвикват у мъжете самостоятелните жени? Възхищение, завист, интерес? На първо място страх, смятат психотерапевти.

Самота… Стоите на сред непознат град, батерията на мобилния телефон е паднала, не знаете къде да отидете, а около вас вижте забързани преминаващи хора, които най-вероятно се опитват възможно по-бързо да приключат със служебните си ангажименти.

Познато ли ви е това чувство? Както и навярно на всеки един от нас. Понякога това е мигновен проблясък, понякога настроение, което остава седмица подир седмица. И то някак си отклонява вниманието от новите впечатления, с които можете да сдобиете в непознат град.

Но има и друга самота – начин на живот, когато по ваш избор или по стечение на обстоятелствата нямаме постоянен партньор. В известния от недалечното минало филм „Москва не вярва от сълзи“ един от главните герои казва на една от героините – „Имате поглед на неомъжена жена“.

Действително ли самотата остава отпечатък на жената, който мъжете могат да разчитат? Така смятат някои психотерапевти, и ето признаците, които издават това състояние – независимост, свобода, достойнство, конкурентоспособност, твърдост, рационалност, самодостатъчност, решителност, категоричност, инициативност, самоувереност, отсъствие на съчувствие.

Самотата е за силните

Принципно всички тези качества се приписват на образа на силната жена. 34-годишната Милена от Пловдив, ръководител на отдел логистика, определя себе си като типична бизнес дама – „Има начини как да удовлетворявам своите сексуални желания, и нито един от тях не е свързан със съвместен живот.

Мъжът, с който бих искала да живея, така и досега не съм срещнала. Но нямам усещането, че това е толкова необходимо“. Жените с висока самооценка сравняват своите претенденти с представата им за идеален мъж и ги оценяват прекаляват критично.

Мъжете болезнено преживяват да бъдат в положение на пасивно оценявани, тъй като чувстват опасност от поражение, подчертават психолози, поради тази причина много от тях предпочитат изобщо да не попадат в подобна ситуация.

И съвсем не е трудно да направят това – избягват компанията на жени, които им дават оценки.

Но нима на без партньор не може да остане и обикновена жена, успешна с мярка и не твърде самоуверена? Самотата на такива жени е по-скоро временно състояние, уточняват психотерапевти. Но то рискува да остане постоянно, ако е съпроводено с тревожно потапяне в себе си.

… и за слабите

При някои жени зад видимото желание да имат партньор се крият неудовлетвореност, обида и скрита враждебност по отношение на мъжете. Тяхната сломеност, зависимост, обида и небалансирана емоционалност действа като „знак преминаването забранено“.

Общото между силните и слабите самотни жени е липсата на способност да съчувстват, затвореност в себе си, поставянето на първо място на собствените цели и интереси.

Но неудовлетвореността на жените е толкова голяма, че мъжът не е сигурен дали ще може да ѝ даде това, което не ѝ достига. Така че слабите жени пробуждат в мъжете почти същите страхове, както и силните.

Но ако на героините мъжете обичат да се възхищават и да бягат, когато такива жени ги доближат, то в случая с нещастната жена парадоксална реакция може да стане мъжката агресия, маскираща страх.