Защо трябва да замените олиото със свинска мас?

Диана
Написана от Диана ноември 11, 2015 01:49

Защо трябва да замените олиото със свинска мас?

Акценти:

  • Олио - отрова
  • Свинска мас - свойства
  • Употреба - причини

Свързани:

Наскоро засегнахме темата за вредата от готвенето, и по-точно, за пърженето с растителна мазнина, каквато представляват именно обикновеното слънчогледово и царевично олио в една друга наша статия. Това, в което тя се изразява, както вече споменахме, се крие именно във факта, че тези продукти, след като претърпяват термична обработка, стават абсолютно токсични за организма.

Това е така, заради високото им съдържание на полиненаситени мазнини. След нагряване, тези мазнини отелят изключително голямо количество алдехиди – отровни за човешкия организъм, химични съединения, които ви предразполагат към развиване на раково заболяване, проблеми със сърцето и проблеми с паметта.

Посочените по-горе видове олио могат да бъдат заменени с много по-малко нездравословни продукти, между които, както вече казахме и зехтин, и кокосово масло.

Това, за което ще отделим обаче повече внимание днес е свинската мас, която може да се окаже дори още по-добър избор от вече изброените.

Какво знаем за свинската мас?

Оказва се, че тя бива изключително пренебрегвана и подценявана в наше време. Полезните й свойства, от които можем да се възползваме, са много, стига да искаме и да знаем как, а лечебните й свойства не са известни на всеки.

• Вкусът на свинската мас зависи от вкуса на самото ястие и от начина, по който тя бива използвана. Той варира наистина много и е различен почти всеки път.
• Тя е предпочитана при готвене, заради малкото количество дим, което отделя.
• Не съдържа транс-мазнини, които не се усвояват от организма
• Съдържа в пъти по-малко наситени мазнини и холестерол, отколкото в обикновените продукти от този вид

Не трябва обаче и да прекаляваме с нея, тъй като в големи количества, тя може да доведе и до напълняване, поради високата си калоричност. Също така, много от вярващите, в определени религии хора, не я употребяват, поради ограничения, които трябва да спазват.

Известно ни е, че метаболизмът на наситените мазнини бива страшно намален и това става причина за възникването на много болестни състояния. Поради тази причина, не трябва да се приема толкова често.

Освен това, хора, които не са свикнали да я приемат като част от всекидневното си меню, трябва внимателно да започнат да я внасят в него, за да може организмът им да получи възможност да привикне към нея постепенно.

Тя се използва не само в готвенето, но и с различни лечебни цели – в специални видове масажи, маски за кожата и лицето и други козметични цели.

Защо готвенето със свинска мас трябва да стане част от ежедневието ви?

Както вече споменахме, щом се нагрее, олиото тутакси става токсично за човешкия организъм. Според проведени проучвания, този ефект на отделяне на алдехиди, при свинската мас е в пъти по-малък, отколкото при обикновеното слънчогледово или царевично олио, което присъства в кухнята ни.

Тя е била употребявана много широко в миналото, а хората предпочитат да я използват за пържене, не само поради полезните й свойства и страхотните й предимства пред олиото, но и поради уникалния вкус, който придава на ястието.

Понякога тя бива заместена и с, така наречената, говежда лой. Това се прави много често в някои компании, с цел от сухите печени изделия, да се направят едни по-меки и не толкова хрупкави, такива.

От свинската мас могат да се извлекат всякакви неочаквани ползи. Не се страхувайте да

Защо трябва да замените олиото със свинска мас?
4.5 (90.4%) 25 глас[а]

Диана
Написана от Диана ноември 11, 2015 01:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи