Защо веднага щом се запознаем с някого, питаме къде и какво работи

Мария
Написана от Мария август 26, 2016 23:17

Защо веднага щом се запознаем с някого, питаме къде и какво работи

Акценти:

  • Работа - зависимост
  • Интереси - уважение
  • Присъствие - важно

Свързани:

Защо веднага щом се запознаем с някого, питаме хората къде и какво
работят?

Това може да е признак на това, че сме свикнали здраво да свързваме човека с неговата работа. Но правилно ли е това?

В първите няколко минути на разговора новите познати неизменно се интересуват какво работи човек. Този въпрос навярно често го задават и на вас.

По-хитрите отговарят неопределено. Така прави и Ясаман Хаджибаши, макар че би могла да разкаже за своята диплома по бизнес администрация, получена в престижното бизнес училище на Харвард, или за това, че заема висока ръководна длъжност на директор по управление на данните във финансово-банковия холдинг Barclays Africa Group в Йоханесбург, ЮАР.

Но когато отговаря не изпада в такива подробности – с надеждата, че това ще помогне за отделянето на отношението към самата нея като личност и отношението, което ще има човека, с който се запознала, след като разбере каква длъжност е заемала.

Би искала хората да се запознават със самата мен, и после вече с моите подаръци, казва тя.
Това за нея е един вид проверка – ще ме уважават ли независимо от моята длъжност.

Хаджибаши не е единствената, която отделя своето професионално и социално аз – специалистите по кариерни въпроси твърдят, че в социална среда дори най-успешните ръководители е полезно да отделят възприятието на своята личност от работата си.

Ако осъзнаваме колко е ценна собствената ни индивидуалност по-малко ще страдаме в случай на загуба на работа, като изграждаме по-искрени отношения извън офиса и чувството за уважение към себе си, дори и да не заемаме висок пост.
Но доколкото работодателите изискват присъствие в офиса през целия ден, много служители не успяват да отделят собствената си личност от работата, която в момента работят.

Според Ала Джини, преподавател по делова етика в Чикагския университет и автор на книгата „Моята работа и моето аз“, в крайна сметка това може отрицателно да повлияе на общото ни благосъстояние и дори на здравето ни.

Колкото по-малко интереси в живота, толкова по-голяма е зависимостта от работата. И в случай на уволнение човек просто място не може да си намери, твърди Джини.

Разбира се, когато ви питат за вашата работа, хората просто се опитват да определят социалния ви статус.

Но дори и да ви питат за работата, за да определят вашето положение, не трябва да бързате да упоменавате наименованието на компанията или да изброявате професионалните постижения, за да не създадете фалшиво впечатление за себе си или здрава асоциация с работата, която е възможно да желаете да смените.

Не попадайте в този капан, не мислете, че това ви определя като личност, предупреждава Хо Ши Вай.

Оставяйте работата зад кадър

В социална ситуация е особено важно да се създаде многостранно впечатление за собствената личност.

Тези, които се отъждествяват само с работата, могат накрая да изпаднат в депресия, когато я загубят, докато останалите са способни да се справят с последствията по-бързо, отбелязва Сюзън Краус Уитборн, преподавател по психология в Масачузетския университет.

Тя добавя, че разговорите с приятели и роднини на теми, които не са свързани с работата, могат да помогнат за изграждането на необходима бариера между работата и личният живот. Този, който е доволен от работата си, трябва да прекарва още повече време извън офиса.

Защо веднага щом се запознаем с някого, питаме къде и какво работи
4.6 (92.73%) 66 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 26, 2016 23:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи