Бременността и раждането не преминават без последствия за женския организъм – каква е цената, която жените плащат за хормоналните промени, дължащи се на бременността и раждането.

Когато станат майки, много от нас забелязват у себе си не само вътрешни, но и външни изменения. Често тези трансформации са с временен характер, а някои от тях са необратими.

Съставихме малък списък на най-интересните и най-чести промени, случващи се с тялото на жената след износването и раждането на дете.

1. Мозък

Учените не една година изясняват как бременността и периодът след нея влияят на мозъка на жената. За последните години са били проведени няколко изследвания, показващи най-различни резултати.

Така, групата от учени на Американската психологическа асоциация установила, че скоро след раждането обемът на сивото вещество на жената се увеличава, и свързва с това, че появата на новия човек я кара да се учи на много неща, да узнава много новости и да тренира навици, които по-рано не са ѝ били необходими.

Канадските учени пък напротив смятат, че след раждането мозъкът на жената намалява способността си за обучение.

А техните колеги от Сиатъл установили, че в мозъка на жените, износили и родили момченца, могат да останат следи от мъжка ДНК – генетичният материал е способен да преодолява бариерата на плацентата и да попада в организма на майката.

За съжаление, специалистите стигат до заключението, че наличието на чужда ДНК може да предизвика различни заболявания, включително и на болестта на Алцхаймер.

2. Бедра

Природата ни е устроила така, че жената може да износи и да роди дете, без да навреди, нито на него, нито на себе си.

Затова по време на бременността организмът синтезира хормонът релаксин, който помага тазобедрените стави и сухожилията на бъдещата майка да станат по-еластични и най-вече по-подвижни – те трябва да са в такова състояние, че детето без усилия да може да мине по родилните пътища.

Именно затова много жени забелязват, че не могат да влязат в джинсите от преди бременността, дори и ако доста бързо са свалили излишните килограми след раждането.

3. Крака

При някои размерът на краката се увеличава – и то доста забележимо – нарастването може да е с 1-2 размера. Според специалистите причините за такива изменения са 2 – същият този релаксин, а също и наднорменото тегло, под чийто натиск стъпалото става по-широко и по-дълго.

Често размерът след известно време отново намалява – обикновено приблизително 3 месеца след раждането, но понякога на жените ни се налага през целия си останал живот трябва да купуват обувки с 1-2 номера по-голям размер обувки.

4. Кожа

Както е известно, по време на бременността на фона на хормоналните изменения с кожата могат да се случат най-разнообразни изменения – някои буквално започват да лъщят отвътре, някои се покриват с пъпки, а някои с пигментни петна, т.нар. – маска на бременните.

Освен това някои жени забелязват, че ореолът на зърната става по-тъмен, а на корема се появява тъмна линия.

5. Органи на малкия таз

Влагалището на родилата жена вече никога няма да е такова, каквото е било преди бременността и раждането.

Но в повечето случаи това е незабележимо нито за нея самата, нито за нейния партньор – изменения има, но не са толкова значителни, че да могат да се почувстват в пълна степен.

6. Гърди

По време на бременността гърдите се увеличават значително, но след раждането стават по-малки.