Жегата разваля хапчетата – ето какво може да се направи

Мария
Написана от Мария юни 30, 2016 21:46

Жегата разваля хапчетата – ето какво може да се направи

Акценти:

  • Лекарство - отпускане
  • Ефективност - загуба
  • Въздействие - топлина

Свързани:

Топлината разваля хапчетата – трябва да обърнете внимание на външния им вид, преди да ги пиете, особено ако ги съхранявате в някой шкаф у дома в продължение на няколко месеца.

Всъщност достатъчни са и няколко дни с доста високи температури, каквито вече имахме – Изпълнителната агенция по лекарствата, че качеството на лекарствата става рисково, когато температурите в помещенията достигнат 25 градуса, а това се случва, когато няколко поредни дни навън е около 32-33 градуса.

За да не изложите на риск здравето си, приемайки развалени лекарства, за летните месеци трябва да имате предвид няколко неща.

1. Външен вид на лекарството

Ако се окаже различен от нормалното му състояние или има някакви промени – твърди частици в суспензията или на дъното при разтварянето ѝ, промяна на цвета и мириса, изменение на консистенцията, трябва незабавно да направите една бърза консултация с лекуващия лекар или фармацевт, преди да го използвате.

2. Поява на неприятни усещания

Също така е важно да съобщите за всякакъв дискомфорт, макар и бегъл, който се е появил вследствие на лекарствената терапия, тъй като не при всички лекарства развалянето в резултат на високите температури може да се долови външно.

Течните лекарствени средства са принципно термолабилни, и са по-чувствителни на високите температури.

Ако не се изписани препоръки за съхранение, общо правило е, че съхраняват на сухо и хладно място при температура под 25 градуса.

Ако лекарствените средства бъдат изложени на по-висока от тази температура, макар и за няколко дни, това няма да влоши значително тяхното качество, но при продължителен период срокът им на годност значително ще намалее.

Ако обаче температурата на съхранение е посочена конкретно, неспазването ѝ може да ги направи, дори опасни за здравето.

По време на пътувания, и когато не е възможно съхранение в хладилник, когато сте извън дома, лекарствата могат да се транспортират в хладилна кутия в купето на автомобила, като се избягва слагането в багажника, който е най-горещото място в автомобила.

Трябва да се внимава, дори и когато купуваме лекарство и сме в града, но ни се налага да свършим и друга работа, докато лекарствата стоят в нагорещената кола.

Дори и най-обикновените лекарства, напомнят от ИА по лекарствата, могат да започнат да генерират потенциално опасни въздействия, когато бъдат изложени на високи температури, и най-вече това се отнася за медикаменти за хронични заболявания като диабет и сърдечно-съдови заболявания – промяната на състава на една единствена доза на основно лекарство, може да бъде много рисковано за здравето на пациента.

Специално внимание трябва да се обърне трябва да се обърне също на антикоагулантите и антиепилептиците. И дори минимални изменения в състава на тези лекарства могат сериозно да навредят на здравето.

Някои изменения в качеството на антибиотици и аспирин могат да причинят увреждане на бъбреците или на стомаха. Дори и при един най-обикновен крем на основата на хидрокортизон, поради въздействието на топлината, може да се раздели на основните му съставки, като така загуби ефективността.

Същите препоръки важат и за лекарствата, които са под формата на спрейове, като никога не трябва да се оставят директно на слънчева светлина или да се излагат на високи температури.

Във всеки случай трябва да се четат правилата за съхранение на листовката, или в краен случай да се прави консултация с фармацевта при отпускане на лекарството.

Жегата разваля хапчетата – ето какво може да се направи
4.5 (90.81%) 74 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 30, 2016 21:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи