При под 1000 PCR теста в неделния ден се отчита значително намаляване на новите заразени, като спадат до 63 или процентното съотношение на положителните е около 6,5% или по-ниско, отколкото през седмицата.

Положителни данни за епидемията от COVID-19 у нас

При хоспитализираните също се наблюдава леко намаление – до под 460, както и при тези в тежко състояние, интензивните – до 28.

Излекуваните са 17, което означава и нарастване на активните случаи, с всеки изминал ден те бележат нови и нови върхове и достигат до 2579. Преборилите се с инфекцията се увеличават до 2915, но "ножицата" между активни и излекувани продължава да се затваря.

Ако в следващите 2 седмици не настъпи обрат и спад на новите заразени, то активните ще надхвърлят излекувани. 5-тия основен показател, който проследява информационната система, това са случаите, при които заразените не са могли да надвият инфекцията.

В неделния ден 5 са жертвите, при които има потвърден COVID-19, като общият им брой нараства до 246.

Епидемиологичната картина по области се характеризира с временно затишие, като най-много са новите в София-град, но са много по-малко, отколкото в пика от 69 само за ден.

Само в 11 области са потвърдени нови с коронавирус

От над 20 области с потвърдени случаи на дневна база, за неделния ден са само 11.

В неделния ден в столицата са потвърдени 23 нови с коронавирус, с много по-малко е следващата област Кюстендил, където изгледите за затишие на огнището са изглеждали прибързани, тъй като се установени 9 нови положителни проби.

На трето място е Софийска област с 6 нови заразени, като общо със столицата формират около 50% от потвърдените лабораторно за неделния ден.

С по 5 нови заразени са 3 области, сред тях е Пловдивско, където наблюденията сочат към дифузно разпространение, на ниво семейство + Пазарджик и Благоевград.

Смолянска област продължава да отчита нови заразени  и в неделния ден. 2 области са с по 2 нови заразени – Варна и Велико Търново, а с по 1 са Сливен и Габрово.

Сред медицинския персонал нарастването е с двама нови, касае се за 1 лекар и 1 медицинска сестра, съгласно промените в данните, които отчита информационната система.

Въпреки съобщенията, че сред заразените са повече млади, рано е да се обърнат данните, и затова най-много потвърдени има във възрастовата група от 50 до 59 години.

За загубилите борбата с COVID-19 5 случая стана ясно, че се касае за жена на 83-годишна възраст в чиято анамнеза са 2 хронични заболявания – сърдечно и неврологично.

Вторият е по-млад мъж, на 63 години, при който се съобщава за 2 заболявания – едното е в групата на най-опасните при COVID-19 диабет и на сърцето.

Най-възрастният сред станалите жертва на коронавируса е мъж на 86 г. със сърдечна болест и белодробно заболяване – астма.

За 4-тата жертва не е подадена информация за придружаващи заболявания, а за 5-тата мъж на 65 години, в чиято анамнеза присъстват освен сърдечно и няколко други заболявания.

Гърция с най-малко заразени на Балканите, следвана от Словения

На Балканите най-малко са новите заразени в Гърция 8 в неделния ден. Остава обаче голяма разлика между излекувани, които са по-малко, отколкото активните случаи.

1374 са обявени за преборили болестта, а активните са 1953, по-малко отколкото у нас, разбира се.

В Северна Македония в неделя са потвърдени над 114 нови случая, а на летален изход са 7. Сякаш най-тревожна изглежда ситуацията в Сърбия, където за вчера са установени над 300 нови заразени.

В Албания новите в неделя са малко повече, отколкото в България – 74, но пък жертвите на дневна база са по-малко – 2. Общият брой на установените от началото на епидемията е под 3000, докато у нас са вече близо 6000.

Словения отчита нови 21 случая, 3 пъти по-малко, отколкото у нас, въпреки близостта си с Италия страната успява да се опази от взривоопасно нарастване на новите заразени.

Турция от повече от 2 месеца продължава да поддържа нива от около и над 1000 нови заразени.