Какво знаем за акай бери?

Ботаническото му наименование е Еrpe Oleracea и е много подобно на кръстоска между грозде и боровинки. Представлява малък червеникаво-лилав плод с костилка, в която се съдържат семена и само около 15% от акай берито е годно за консумация.

Плодовете се добиват от високи палмови дървета, които виреят около басейна на река Амазонка, но се развалят много бързо. Акай берито е с висока хранителна стойност, когато се яде прясно.

Плодовете се използват традиционно за лечение на диария, паразитни инфекции, кръвоизливи и язви. А като храна племената по долината на река Амазонка смесват акай берито с маниока и го консумират като овесена каша.

Често описват вкусът на тези плодове като напомнящ на диворастящи плодове и шоколад.

Какви са свойствата, които го правят полезно за здравето?

Установено е, че акай берито е с по-висока на антиоксидантна активност от тази ягодите и боровинките. Измереният капацитет на абсорбция на свободни радикали на кожата и сърцевината на Еrpe Oleracea е най-висок сред всички плодове и зеленчуци или е 10 пъти по-силен антиоксидант от червеното грозде.

Акай берито е с ниско съдържание на захар, но е отличен източник на желязо, калций, фибри и витамин А.

Плодовете също съдържат съединенията от групата на антоцианините като ресвеатрол и цианидинова и ферулинова киселина, които не само придават на плодовете и зеленчуците по-специфичен цвят, но и в синергия с флавоноидите предпазват тъканите на тялото от вредното действие на свободните радикали.

Всъщност акай берито съдържа от 10 до 30 пъти повече антицианин в сравнение с червеното вино.

Полезните мастни киселини като олеиновата, която е в състава и на зехтина, и баластните вещества също са причина тези плодове да са с изключително висока хранителна стойност.

Съдържащите се в акай берито хранителни вещества могат да спомогнат за предотвратяване на различни заболявания като артрит, възпаления, затлъстяване, еректилна дисфункция, неврологични заболявания и алергии.

Резултатите от проведени лабораторни изследвания показват, че тези плодове действат положително и при клинични състояния, свързани с оксидативния стрес, както и при сърдечно-съдови заболявания и дори рак.

Акай берито трябва да се консумира в умерени количества, защото все пак съдържа и захар, макар и в значително по-ниски нива от тази на останалите плодове.

Хранителна стойност на акай бери (100 грама)

[list]

[item icon="♥" ]Калории - 240[/item]

[item icon="♥" ]Растителни влакна (Фибри) - 15 грама[/item]

[item icon="♥" ]Въглехидрати - 4 грама[/item]

[item icon="♥" ]Захар - 2 грама[/item]

[/list]

 

Допълнителни съставки

[list]

[item icon="♡" ]Витамин А[/item]

[item icon="♡" ]Витамини C[/item]

[item icon="♡" ]Омега-6 ненаситени мастни киселини[/item]

[item icon="♡" ]Омега-9 ненаситени мастни киселини[/item]

[item icon="♡" ]Желязо[/item]

[item icon="♡" ]Калций[/item]

[item icon="♡" ]Флавоноиди[/item]

[item icon="♡" ]Глутаминова киселина[/item]

[item icon="♡" ]Аспартанова киселина[/item]

[item icon="♡" ]Олеинова киселина[/item]

[/list]

Научни изследвания, провеждани с Акай Бери

Резултатите от проучване, публикувано през 2011 г. показват, че тези плодове не само са полезни за здравето в качеството им силен антиоксидант, но и потискат биологичната активност, при която се разрушава целостта на клетките.

От изследване върху мишки с индуциран рак на пикочния мехур, публикувано през септември 2012 г., се установи, че след 10 седмици лечение с акай бери, значително се забавя пролиферацията на туморните клетки и степента на увреждане на ДНК намалява съществено.

Авторите на проучването заключават, че този ефект вероятно се дължи вероятно на силните антиоксидантни свойства на тези плодове.

До преди десетилетие плодовете Акай бери не са били познати на никого извън амазонските гори. Буквално за една нощ те се превръщат в сензация благодарение на Интернет, тъй като се обещава значително намаляване на телесното тегло.

След време обаче започнаха сериозни научни изследвания, които посяха съмнение в това твърдение, особено след появата на изключително скъпи хранителни добавки за отслабване, разработени на основата на Акай бери.