Ние сме слушали много за понижения имунитет и опасностите, на които се излагаме в резултат на това. Фармацевтичните компании услужливо рекламират различните видове средства за неговото повишаване и стимулация. Но имунитетът е сложна система.

Необходимо ли е да се намесваме в нея и до какви последствия е възможно да доведе такова вмешателство?

Специалистите предупреждават – безконтролната употреба на средства за повишаване на имунитета е възможно да има изключително неблагоприятни последствия за организма. За да разберем защо това е така, е необходимо за начало да си изясним в какви ситуации имунитетът се понижава.

Отслабен имунитет – проявления и последствия

На всички е известно, че количественото понижаване на силите на имунитета е лош признак. Дефицитът на имунитет се проявява в повишена и достатъчно тежка заболеваемост както при децата, така и при хората в зряла и напреднала възраст.

Класическият пример за изразено отслабване на имунитета е състоянието имунен дефицит. Това са вродени или придобити нарушения на имунитета, защитните способности на организма в такива случаи са силно отслабени.

Обикновено първичните, вродените форми на имунен дефицит се откриват при деца, вторичните най-често са в резултат от прогресирането на ХИВ инфекция и се развиват във всяка възраст при заразяване с този вирус.

Но поради толкова ярки и показателни примери човек е възможно да си помисли, че колкото по-силен е имунитетът на човека, толкова по-добре и правилно е това за него:

• Организмът ще бъде в състояние активно да се бори с инфекциите;
• Ще противодейства на негативните въздействия;
• И дори ще е възможно да се справя с онкологичните заболявания. Тъй като имунните клетки се борят не само с патогенните микроорганизми, предизвикващи инфекции, но и с трансформацията на клетки, и с попадащите в организма чужди вещества.

Въпреки това имунитетът се понижава вследствие на определени причини, които могат да бъдат установени само от квалифициран специалист. И третирането му с помощта на терапевтични вещества – не е решение на проблема.

Едно лекуваме – друго увреждаме

Активизирането на собствената имунната система или тази на вашите деца без контрол от страна на специалист по имунология е опасно за здравето.

Последствията от такова безконтролно въздействие върху имунитета е възможно да бъдат развитие на сериозни заболявания, като увреждане на ставите, нарушения във функцията на щитовидната жлеза, автоимунни патологии.

Според специалистите, ако при всяка настинка или неразположение приемаме някакви имуностимулиращи препарати, е възможно да се наруши крехкият баланс на имунните клетки.

И когато функцията на имунитета действително бъде необходима на организма, нейните резерви се оказват изчерпани от препаратите или да не ѝ достигнат или пък „просто няма да ѝ се работи“, тъй като ще очаква да бъде стимулирана външно.

Днес учените са създали методики, които позволяват достатъчно точно да се определи, до колко правилно и качествено функционира имунитета и отделните негови звена. Тези способи са необходими за диагностика на имунни нарушения и за разработването на правилна стратегия що се отнася до лечението.

Укрепването на отслабения имунитет е разбира се необходимо, но то е важно да се прави под лекарски контрол. Да препоръча специфични препарати може само лекар при наличие на строги показания и след детайлно изследване.

Не следва да се забравя, че могат да се използват не само медикаментозни методи. Далеч по-безопасни, например закаляване, нормализиране на храненето, избягване излагане на стрес.