Малко са хората, които не обичат диня. Едно от нещата, с които свързваме лятото е, именно, вкусния червен плод.

Освен, че освежава, той и утолява жаждата и засища глада за сладко. Имайки предвид всички тези качества и големия брой почитатели на динята, решихме да посветим днешната статия на вкусния плод и да ви разясним ползите му.

  1. Богата на антиоксиданти

В динята се съдържат витамин С и флавоноидите – ликопен, лутеин, бетакаротин, зеаксантин и криптоксантин. Това я прави същинска антиоксидантна „бомба“, която защитава организма от вредните свободни радикали.

Това въздейства благоприятно на редица възпалителни заболявания, остеоартрит и ревматоиден артрит, астма. Динята, дори, намалява влиянието на вредните слънчеви лъчи и ни предпазва от мръсния въздух, който ни заобикаля.

Препоръчително е да се приема и от хора, които страдат от сезонни алергии.

  1. Подобрява настроението

Освен заради това, че я приемаме в горещите летни дни, динята подобрява настроението и поради друга причина. В нея се съдържа витамин В6, който участва в синтезата на някои невротрансмитери, отговорни за настроението.

  1. Повишава енергията ни

Както споменахме вече, в динята се съдържа витамин В6. Той, заедно с витамин В1 водят до създаване на настроение, сходно с това, което създава един от хормоните на щастието – допамин. В динята, още, се съдържа и магнезий.

Магнезият е „помощник“ в образуването на аденозин трифосфат, който дава енергия, за клетъчните функции и за жизнените процеси в организма ни.

  1. Хидратира ни

През лятото е изключително важно да сме хидратирани, тъй като и тялото ни отделя течности, с които да отговори на повишените температури. Динята съдържа 90% вода и утолява бързо жаждата.

Освен това, помага на тялото ни да остане хидратирано за по-дълго и възстановява електролитните нива. Учените от някои медицински институти са правили изследвания по темата.

Установено е, че в динята се съдържат минерали, соли, като калций, магнезий, натрий и калий, и захари. Това отговаря отлично на нуждите на тялото ни, което ежедневно губи соли и минерали.

  1. Благоприятства бъбречната функция

Динята е естествен диуретик, което спомага да се изхвърлят вредните токсини от тялото. Това улеснява работата на бъбреците.

Свежият плод, както споменахме в началото, намаля риска от възпаления и риска от развитие на бъбречно-каменна болест. Тук ще споменем, че чрез динята се изхвърлят по-лесна амонячните „отпадъци“, което е от помощ и за черния дроб.

Консумацията на диня се препоръчва и за хора, които консумират голямо количество протеин с храненията си, за да се улесни храносмилателния процес.

  1. Добра профилактика срещу проблеми с очите

По-горе беше споменато, че динята съдържа бетакаротин, който води до образуване на витамин А. Витаминът се използва от ретината в началото на зрителния път, което увеличава възможността да виждаме обекти, дори и в приглушена светлина.

Витамин А, заедно с ликопена съдейства производството на пигменти в очната ретина и предпазва от макулна дегенерация и нощна слепота. Редовната ѝ консумация намаля риска от дегенеративни изменения, свързани с напредването на възрастта.

Съдържанието на зеаксантин и витамин С, повишават устойчивостта към инфекции на очите.

  1. Подобрява сърдечната дейност

Вече стана ясно, че в динята се съдържа калий. За него се знае, че поддържа сърцето здраво.

Поддържането на оптималните му нива в организма намаля риска от сърдечни проблеми. В състава на динята се съдържат аминокиселините аргинин и цитрулин.

Доказано е, че тези аминокиселини поддържат артериите здрави и осигуряват адекватен приток на кръв. В общи линии, те са важни за доброто функциониране на сърдечно-съдовата система.

Познатите ни вече, бетакаротин, ликопен и витамин С предотвратяват инфаркт и намаляват нивата на лошия холестерол.

  1. Добър начин за контрол върху високото кръвно налягане

Учени от Университета във Флорида са установили, че консумацията на плода поддържа здравето на кръвоносните съдове и предпазва от натрупване на плаки. Това се дължи на, намиращите се в динята, аминокиселини, калий и магнезий.

Благодарение на тези свойства се осигурява плавен приток на кръв и нормализиране на стойностите на кръвното налягане. При хора, подложени на висок стрес и, такива, с наднормено тегло, хапването от вкусния плод ще доведе и до други ползи.

Чрез нея, се поддържат алкално-киселинния и електролитния баланс, който поже да „смъкне“ повишеното кръвно налягане.

  1. Подпомага свалянето на излишните килограми

В динята се съдържат малко калории. В 100 грама порция диня, се откриват, едва, 30 ккал. В същото време, тя създава „обем“ в стомаха и ни засища.

В плода не се съдържат мазнини или, пък, холестерол. В динята се съдържа цитрулин, който се метаболизира в аминокиселината аргинин.

 По този начин, се намалява скоростта, с която тялото съхранява мазнини.

  1. Добра превенция срещу развитие на злокачествени образувания

Съдържащият се ликопен е главната съставката, която участва в тази превенция. Според специалисти, ликопенът, има превантивна функция срещу някои от най-честите и опасни тумори. Такива са: рака на гърдата, рака на ендометриума, на простатата, белите дробове и ендометриума.

Откритите в динята, витамин А и витамин С защитават клетките от увреждане, което не им позволва да се превърнат в злокачествени. Така риска се намаля допълнително.