Появата на тези лекарства кардинално промени нашия живот. Съвременната медицина е просто немислима без тези удивителни открития, които са ни дали много по-големи възможности.

  1. Опиум

Още в Древна Гърция опиумът се е прилагал за лечение на болки. Древните лекари използвали сок от незрели глави от сънотворен мак, който отлично се справял с болковия синдром.

В традиционната медицина опиумът започнал да се използва едва в началото на 19-ти век, когато от алкалоидите на опиума успели да получат бели кристали, на които било дадено название „морфин“.

Скоро обаче станало ясно, че морфинът предизвиква привикване и на учените била поставена задача да му намерят заместител. Така бил открит хероинът, който в началото на 20-ти век свободно се продавал в аптеките.

  1. Ваксина срещу вариола

Удивителното откритие на английски лекар спасило животът на милиони хора и позволило да се постигне победа над същинската едра шарка – вариола.

През 1796 година този лекар ваксинирал момченцето Джеймс Филипс с лимфа от пустулата от ръката на заразена с кравешка шарка жена от селските райони на Великобритания.

А следва известно време лекарят отново въвел на момченцето лимфна течност, заразена вече с вариола. В резултат на тези процедури момченцето не се разболяло.

  1. Кокаин

Производните на кокаина са основно активно вещество на локалните обезболяващи средства. Именно на основата на кокаина Алфред Айнхорн през 1905 година изобретил знаменитият локален анестетик новококаин, токсичността на който е 16 пъти по-малко от тази на кокаина.

  1. Витамини

Страшното заболяване бери-бери, което засегнало значителна част от жителите на Югоизточна Азия, била предизвикана от недостиг на витамин В1. За първи път за това се досетил полският химик, който успял да получи бял кристален прах – витамин В1.

Към настоящия момент е известно, че витамините играят важна роля в биохимичните процеси. Синтетичните витамини се прилагат широко за лечение и профилактика на множество различни заболявания и състояния.

  1. Аспирин

По данни на СЗО, аспиринът и неговите аналози влизат в десетките най-популярни лекарства в света.

Този уникален противовъзпалителен препарат се прилага при настинки, болки в ставите, мигрени, инфаркт на миокарда и други заболявания. Всяка година се продават около 50 милиона тона от този препарат.

  1. Инсулин

За откритието на инсулина през 1958 година на Фредерик Сенгер била присъдена Нобелова награда. Към настоящия момент някои разновидности на захарния диабет се лекуват само с помощта на инсулиновите препарати.

  1. Пеницилин

Този пръв антибиотик бил открит напълно случайно. Английски бактериолог забравил да измие петриевата паничка с бактериална култура.

След известно време той установил, че в паничката е пораснала плесен, а бактериалните колонии са загинали. Установило се, че гъбичната плесен отделя специфични вещества, способни да потиснат бактериалния растеж.

Така били открити антибиотиците, които спасили живота на десетки милиони души по света.

  1. Еновид

Това е първият орален контрацептив, който бил създаден на хормонална основа. Към настоящия момент оралната контрацепция позволи да се реши проблемът с нежеланата бременност и съществено да се понижи нивото на детска смъртност.

  1. Етер

Етерът с азотен оксид направиха истинска революция в хирургията. В средата на 19-ти век в САЩ за първи път била използвана етерна анестезия. От тогава започнало бурното развитие на анестезиологията, без която е немислима съвременната хирургия.

  1. Салварсан

С право може да се смята за първото синтетично лекарство, което било създадено за конкретна цел – лечение на сифилис.