Дългата конска опашка през лятото винаги е на мода, но ако мислите за нова прическа, или просто за скъсяване на косата с няколко сантиметра, трябва да знаете 10 интересни факта за подстригването.

Това са малко известни факти, но много от тях ще ви помогнат да получите най-доброто от скъсяването на косата си.

1. Честото подстригване на косата не я кара да расте по-бързо

Мислите, че ако подстригвате често косата си, тя ще расте по-бързо? Грешите, няма такова нещо, макар много хора да живеят с подобна заблуда.

Доказано е, че скъсяването на косата или вземането на връхчетата с ножица не влияе пряко върху растежа й, не засяга по никакъв начин космените фоликули по скалпа, от които зависи колко и колко бързо расте вашата коса.

Редовното подстригване просто поддържа косата по-здрава по време на растежа й.

2. Пропускайте подстригвания

За косата ви е добре да пропускате подстригвания и да й дадете малко време да израсне между две подстригвания, които обикновено се правят на четири, шест или осем седмици.

Косата започва да цъфти на около третия-четвъртия месец от подстригването, но вие дотогава така или иначе ще сте посетили фризьора си.

3. Съобразявайте се със структурата на косата

Когато се подстригвате, винаги трябва да се съобразявате със структурата на своята коса. По-тънките и къдравите коси изглеждат по-добре, когато са подстригани по-небрежно и не с перфектна форма, докато правите коси изглеждат добре, когато са на повече пластове.

4. Пропуснете шампоана

Преди да отидете да се подстригвате, не мийте косата си. Така или иначе,  след прическата, фризьорката ще ви сложи шампоан и ще измие косата. Затова не е нужно да минавате през тази процедура два пъти - честото миене изсушава косъма.

5. Добре е косата да се подстригва суха

Повечето фризьорки мокрят косата ви преди подстригване, защото така им е по-лесно, но е добре да знаете, че това е по-добре да става при изсъхнала коса. Намерете фризьор, който няма проблем с подстригването на суха коса и осигурете за косите си най-доброто.

6. Потърсете салони с промоции

Когато решите да сменяте прическата си, потърсете в интернет информация за салони, които предлагат отстъпки.

Фризьорски услуги на промоция може да ползвате и през сайтовете за колективно пазаруване, от които можете са купите ваучер. При тях отстъпките стигат до 70%, така че за много по-малко пари може да получите доста сносна прическа.

7. Изберете си бретон, който ви подхожда

Различните видове бретони се оформят по различен начин - изберете този, който най-добре пасва на формата на вашето лице и на вашия тип коса.

Дългите, изтънени бретони обикновено подхождат на квадратно лице, а по-късите бретони отиват на кръглите лица.

8. Късата коса иска доста грижи

Късата коса изисква усилия - това, че сте с къса прическа, не означава, че ще се грижите за косата си по-лесно.

За да поддържате хубава късата прическа, трябва по-често да подстригвате косата си, да я оформяте с продукти така, че да изглежда стилно. В крайна сметка, това ще ви струва повече пари и време.

9. Пазете косата си от цъфтене

Ако не подстригвате редовно косата си, краищата й ще започнат да цъфтят. Този процес ще продължи и ако не подстрижете връхчетата, косата ще стане чуплива и слаба.

При първите признаци, че косата ви цъфти, посетете незабавно фризьорския салон.

10. Отивайте на фризьор с идея за прическата си

Винаги отивайте във фризьорския салон с една или няколко идеи за своята прическа. В интернет има много сайтове за фризури.

Когато стигнете в салона, обяснете на стилиста си коя прическа искате, или не искате, защото сте преценили, че ще изисква сложна поддръжка. Колкото повече варианти за прическа имате, толкова по-щастливи ще си тръгнете от салона.