Ново изследване показва, че само 10 активни минути могат да дадат на мозъка краткотрайно обновление и да подобрят неговата функция. Когато следващият път почувствате необходимост от физзарядка на мозъка, помислете как да направите няколко кръгчета около дома.
През последните години изследователите проявяват голям интерес към отношенията между физическа активност и умствени способности. И успели да установят, че все пак някаква положителна връзка съществува. Например, било установено, че физическата активност препятства старческото влошаване на когнитивните способности. Тренировките също предпазват от болестта на Айцхаймер. Полезна е физическата активност и за деца, тъй като с течение на времето повишават оценките си в училище.
Определение за минимални усилия
В обзора, публикуван в началото на 2017 г., е направено заключение, че тренировката с продължителност около час има значителни предимства по отношение на:
• Контрол на вниманието;
• Когнитивно инхибиране;
• Инхибиращо управление;
• Работна памет;
• Когнитивна гъвкавост;
В друго изследване било установено, че еднократен 20-минутен цикъл упражнения може да има полза за умствената дейност. Но какво е най-малкото количество упражнения, които може да има осезаема полза за мозъка.
Неотдавна изследователи от Западния Университет в Онтарио – Канада решили да установят съществува ли минимална физическа активност, която може да има значими ползи за мозъка.
Изследователската група оглавявал професор Матю Хит, ръководител на програма за абсолвенти в областта на неврологията. Според него някои хора не могат да правят дълги тренировки заради недостиг на време или физически възможности. Определението за минимално време физически натоварвания може да бъде много полезно за тези хора. Ако тези, които не се движат достатъчно, разберат, че дори малко количество упражнения ще бъде полезно, ще се мотивират.
10-минутна тренировка и мозъка
В това изследване участниците или седели, или четели списание в рамките на 10 минути, или тренирали 10 минути на велотранежора. След това се правела оценка на състоянието на техния мозък. Използвайки сложно оборудване за проследяване движението на очите, учените измервали времето за реакция на умствена сложна задача, наречена антисакадна.
За изпълнение на тази задача хората били помолени да фиксират своя поглед върху неподвижна цел, често малка точка. Впоследствие втората точка се изобразява на една от страните на неподвижната мишена. Участниците трябвало да си изместят очите в противоположна посока от стимула. И ако стимулът се появи отляво на началната цел, участниците трябва да гледат направо.
Тези, които тренирали, показали незабавно подобрение, техните отговори били по-точни, а времето за реакция било 50 милисекунди по-кратко, отколкото преди кратката тренировка. Това може да изглежда незначително, но в някои случаи съставлява 14% увеличение на умствената активност.
Какво се случва в мозъка?
Изследователите предполагат, че кратката физическа активност предизвиква активация на тази част от мозъка, която преди това е била въвлечена в тренировката.
Например, изследване, проведено през 2014 г. показва, че упражненията подобряват фронтопариенталната мрежа при деца със затлъстяване. Но въпреки това са необходими допълнителни изследвания, за да се определи точно действието на този механизъм.
Резултатите от изследването са важни за широк кръг от хора – например, за тези, които имат ранен стадий на деменция и не могат да се придвижват за дълги периоди от време.
Кратките разходки пеша или на велосипед дават възможност веднага да получим изгода. Всъщност заключенията на изследването са приложими за всички нас.