Как да спасим зъбите на детето след коледните и новогодишни газирани напитки, чипсове, бонбони и прочие вредни храни.
Новогодишните празници са традиционно време не само за подаръци, но и за сладко – торти, бонбони, желета, мармалад, газирано… Дори най-внимателният родител е трудно да откаже на детето сладко или чаша кола навръх Нова година. Но толкова безобидни ли са съвременните десерти?
Как да запазим зъбите на децата здрави и красиви?
Газираното – скритата заплаха
Газираното не е торта. Вредата от него е навярно доста по-малка, смятат повечето хора. За съжаление, това е заблуда. В една чаша такава напитка, ако се анализира състава, се откриват 5-6 супени лъжици захар.
Можете ли да изпиете чаша чай с толкова лъжици захар? Едва ли.
Но защо тогава газираното изглежда за деца и възрастни, толкова вкусно? Отговорът е елементарен – в него се съдържа ортофосфорна киселина.
Причината за балансирания вкус на напитката, намалява усещането за прекомерна сладост при употреба.
Когато детето си пийне газирано, усеща концентриран сладък вкус, който въздейства няколко пъти по-силно на рецепторите на езика. Но ортофосфорната киселина всъщност мами рецепторите – активизират се и киселите рецептори. В крайна сметка детето получава интензивно въздействие на всички рецептори, които изпращат в мозъка много силен сигнал за удоволствие.
Ето защо някои деца са готови да се откажат от всичко останало, но само не и от газираното. Освен това тази напитка има специфични органолептични свойства, коитосе усилват от въздействието на газовите мехурчета.
Но ортофорсфорната киселина изобщо не е безобидна. В стоматологията се използва за размекване на емайла преди поставянето на пломба.
Частично деминерализира зъба, създава микропори в него, за да проникне специалното лепило, което използват зъболекарите и да създаде молекулярна връзка с пломбата. Така се постига устойчивост на пломбата. Но лекарят го прави локално, в рамките на 6 секунди и обработва съвсем малък участък от зъба.
Когато обаче детето пие газирана напитка в голямо количество в празничната вечер или дори след 5 минути, емайлът на зъбите се деминерализира.
Ако го погледнем под микроскоп, емайлът ще изглежда като пореста гъба.
Организмът получава ударна доза захар, която в разтворен вид бързо се абсорбира в кръвта.
Отдавна е доказано, че газираните напитки са една от основните причини за затлъстяване и при възрастни, и при деца. Това е много мощна калорийна бомба. Така че газираното не се ограничава само до отрицателното въздействие на устната кухина.
Как да възстановим зъбите на децата след празниците?
Има общи правила, към които трябва да се придържаме.
Ако детето изобщо не може да се откаже от газираните напитки, е по-добре да ги пие през сламка. Така въздействието върху зъбите ще бъде минимално. Същото се отнася и за пресните изцедени сокове, тъй като са доста концентрирани киселинни субстанции и също могат да предизвикат процес на деминерализация и разрушаване на емайла.
Що се отнася до тортите и вредните вкусотии – бонбони, мармалади, чипсове, ако не могат да бъдат ограничени, то е най-добре е устата да се жабури или да се измият зъбите.
Например, дъвкателните бонбони и чипсове заради своя вискозитет се забиват в пространствата между зъбите и прилепват към повърхността на зъбите.
Реминерализация и профилактика
Много полезно е детето да се заведе на зъболекар след празниците. Това е добра семейна традиция, която ще опази зъбите здрави още от млада възраст.