Холандско проучване показва, че дори и да опустошите хладилника или да се наливате с вода след нощен запой, то това няма да подобри състоянието ви на следващия ден.

Вместо това, единственият начин да се предпазите от нежеланите последствия от махмурлука е като намалите количеството на приемания алкохол.

Повече от 800 студенти били попитани как са се опитали да намалят симптомите на махмурлук, но нито приемането на храна или вода са сред начините, които да спомогнат за това. Откритията ще бъдат представени на конференция в Амстердам.

Международен екип от специалисти от Холандия и Канада проучва навиците на студенти за приемане на алкохол с цел да разберат дали има начин да се олекотят симптомите на махмурлук и дали има хора, които са имунизирани към тях. Сред запитаните 826 холандски студенти 54 % приемат храна след пиене на алкохол, включително мазни храни и обилна закуска с надеждата да се справят по-лесно с махмурлука.

Със същата цел повече от две трети от интервюираните пият вода докато приемат алкохол, а повече от половината пият вода преди да си легнат.

И при все, че тези групи показват леко подобрение в състоянието си в сравнение с тези, които не пият вода, няма съществена разлика в сериозността и тежестта на последвалия махмурлук.

Предишно проучване показва, че 25 % от приелите алкохол твърдят, че никога не са имали махмурлук. Така че изследователите в екипа запитали 789 канадски студенти относно приемането на алкохол през последния месец и това дали са имали и ако да, какъв е бил махмурлукът, който ги е споходил, като констатирали, че тези, които твърдели, че не са получили подобен просто да приели прекалено малко алкохол, за да се стигне до подобно състояние. Сред студентите, които участвали в тежък запой, със средна концентрация на алкохол в кръвта от 0.2%, почти никой не е успял да избегне махмурлука. Според провелия проучването д-р Йорис Верстър от Университета в Утрехт, връзката е доста праволинейна. Колкото повече алкохол пиете, толкова по-голяма е вероятността да имате махмурлук на следващия ден. Пиенето на вода може да помогне срещу жаждата и сухотата в устата, но няма да има почти никакъв ефект върху останалите симптоми на махмурлука, отпадналостта, умората, главоболието и гаденето.

Няма лек – Д-р Верстър признава, че част от проблема е това, че учените все още не знаят какво точно причинява махмурлука. Изследванията показват, че причината не е само в дехидратацията. Намесена е също така и имунната система, но е малко вероятно да се открие лек преди да се разберат точните причини за махмурлука.

Следващата стъпка е да се проведат повече контролирани опити върху махмурлука.

Според д-р Майкъл Блумфийлд, икономическите загуби от махмурлука възлизат на стотици милиони евро всяка година. Следователно е доста важно да можем да дадем отговор на простичкия въпрос: „Как да избегнем махмурлука?“

И тъй като са нужни допълнителни проучвания, това ново изследване ни дава част от решението – просто пийте по-малко.