Кога бялото вагинално течение е нормално

При жените често се наблюдават вагинални течения, но те са слаби и незабележими.

При определени условия обаче те се усилват и могат да предизвикат силен стрес у жената, дали това е не са признак на някаква патология.

В повечето случаи няма повод за притеснения и вагиналните течения не изискват лекарска намеса.

Най-честите случаи на нормално бяло течение от влагалището са:

При сексуална възбуда и след полов контакт – изтичането на бяла течност от влагалището след секс може да продължи около денонощие.

Ако нищо други не ви безпокои и нямате други оплаквания, не е необходимо да се обръщате към гинеколога си, тъй като стандартния преглед няма да помогне за откриване на конкретната причина за течението.

• Поява на по-обилно бяло-жълто влагалищно течение във втората фаза на цикъла, около периода на овулацията. А по време на самата овулация течението става обилно, воднисто и слузесто.

Продължава обикновено 1-2 дни и не изисква никакво лечение, тъй като е обусловено от нормалните циклични хормонални промени в женския организъм.

При бременност – особено в първия триместър, поради хормоналните промени, честотата и обема на бялото течение рязко се увеличава. И затова повечето бъдещи майки не могат без ежедневни превръзки. Това не трябва да предизвиква безпокойство и теченията ще спрат от само себе си. Опасна е само появата в белия секрет на кръв или кафяви петна.

Кога да се потърси лекарска помощ

• Бялото влагалищно течение е съпроводено от неприятна миризма;
• По време на изтичането на белия секрет или след това усещате сърбеж;
• По лигавицата на срамните устни се появяват ранички;

Как да си помогнете сами при бяло течение

Женските полови органи изискват много внимателна грижа. Много от нас не поддържат достатъчно добра хигиена на гениталиите си и поради това се развиват най-различни възпалителни процеси.

На първо място грешки се допускат при подмиването.

Измиването на влагалището трябва да се извършва в посока от предната към задната част, в против случай рискувате да внесете във влагалището си фекални бактерии от областта на ректума.

Подмиването трябва да става единствено с обикновена чиста вода, а ако желаете можете да използвате и сапун, но единствено детски такъв.

Също така можете да използвате специални душове или гелове за интимна грижа, които се предлагат в аптеките.

Честото използване на вагинални душове не е необходимо, така няма да се предпазите от бременност.

Следователно единственото, което можете да постигнете е да нарушите финия баланс на микрофлората на влагалището си, като така я изложите на риск от инфекции.

Въпреки това ако имате бяло, подобно на извара вагинално течение, сърбеж по кожата и не можете да посетите лекар, можете да използвате антисептични разтвори или вагинални душове за възстановяване равновесието на вагиналната микрофлора.

На собствен риск можете да приложите и билки, тъй като е известно, че именно те са най-силните алергени.

Също така алергична реакция на кожата могат да предизвикат и лубрикантите. Дори и овлажнителите, които са на водна основа могат да станат причина за поява на бяло течение и сърбеж.

Друг често срещан алерген е презерватива, а алергията към латекс е не рядко срещана.

Причинител на алергични реакции и сапуна за ръце, който с високо ph, за да унищожава микробите, но изсушава нежната кожа на влагалището.