Всеки от нас има приятели или приятелки, у които когато и да отиде, дори без предупреждение, а в техния дом цари идеален ред. Може би и вие сте една от тях.

Кои са тези 10 навика, които действително помагат за поддържане на идеален ред у дома?

1. Хората, в чийто дом цари винаги ред, всеки ден си оправят леглото

Това е един добър и правилен навик. Дава правилна настройка за целия ден. И помага да престанете да ненавиждате себе си всеки път, когато отивате в спалнята в края на работния ден.

2. Използват прахосмукачката правилно

Ако имате деца или домашни любимци, вие навярно прекарвате много време в почистване и миене на подове. И не само на тях.
Изобщо прахосмукачката е необходимо да се използва правилно.

Това означава, почистване на всичко с нейна помощ – щори, лампа, маси, столове, огледала, телевизори. Не само подове.

Децата и животните оставят косми и прах след себе си навсякъде. Не само на пода. Прахосмукачка за тази цели и е измислена. Забравете за всички свои парцали за прах. Изхвърлете ги. Активно използвайте приставките на прахосмукачката.

3. Пускат машината за миене на съдове сутрин

Винаги намират време рано сутрин, за да пуснат машината за миене на съдове. Това им спестява много време и нерви вечер, когато е необходимо да се приготвя вечер.

4. Перат в строго определен ден

Дори семействата с няколко деца нямат необходимост да перат дрехите ежедневно. Те съзнателно решават да превърнат това в ритуал като например перат от 16 до 22 часа в неделя.

Този график не само кара техния спътник в живота да слага нещата в съответната кошница за пране или леген. Така всъщност те не се чувства виновни, че в делничен ден имат още много неща да вършат.

5. Чистят хладилника веднъж седмично

Не става дума за основно почистване. Но все пак понякога е необходимо почистване. Веднъж седмично е необходимо да се прави „ревизия“ на хладилника и да се изхвърля всичко, което е развалено и не е годно вече за консумация.

6. Не жалят средства за покупка на кошници

Те са отличен способ да се поставят и организират различни неща. Поставете ги навсякъде, където можете, така вещите няма да бъдат разхвърляни из целия дом.

7. Не се бавят

Ако са ви доставили нещо ново от магазина, изхвърлете опаковката веднага. Не отлагайте изнасянето на боклука за после.

8. Почистват кухнята по време на готвене

Звучи разбира се, банално и очевидно, но никой обикновено не съблюдава това правило. Но какво ви пречи да измиете дъската за рязане, докато пилето се пече във фурната. Какво ви пречи да измиете гевгира веднага, след като сте го използвали?

Сложете фурната на таймер и почистете след себе си. Това ще ви спести много време и нерви после.

9. Мислят за чистотата преди лягане

Внимателно сложете покривката на дивана. Сложете „безпризорните“ маратонки в кошницата или пък в обувалника, в повечето домове у нас има подобни мебели, където се поставят обувките.

10. Планират от по-рано

Организираните чистници умеят да използват съвременните мобилни приложения за изготвяне на списък с покупки в магазина. Те знаят какво именно е свършило в хладилника. И ходят да пазаруват в строго определено време.