Тези факти могат да бъдат от много голямо значение за здравето ви в бъдеще и за здравословното ви състояние.

На всички нас в определени моменти ни се налага да търпим болка, понякога се случва и това да продължава много дълго време, макар и да не е желателно да се подлагаме на това мъчение.

На първо място, защото причините за проявлението на някои видове болка, могат и да не ви са съвсем ясни. Например много често се случва болка да се появи на едно място, а проблем да има с орган, който изобщо не се намира в тази област.

Какви са все пак различните видове болка? Усещали сте ги по-рано и какво сте предприемали, когато това се е случвало?

1. Сърце

Обикновено при проблеми със сърдечния мускул болезнените усещания се проявяват в зоната на гръдния кош и около сърцето. Но е много вероятно за патологии на сърцето да сигнализират неприятните усещания в горната част на гръбнака или на лявата ръка.

Според изследователи от Мичиганския университет сърдечната болка обикновено възниква в горната част на тялото. Това е така, защото сърдечният мускул изпраща сигнали през нервите на гръбначния мозък.

Ако често ви боли лявата ръка, то това може да е признак на предстоящ инфаркт, но това не е задължително, възможно е просто да сте я претоварили. Повечето хора са десничари и именно, затова тази им ръка е слаба и много лесно може да бъде претоварена.

2. Бял дроб и диафрагма

Проблемите с белите дробове или диафрагмата могат да предизвикат болки в горната част на рамото и на шията – огледалото на тези вътрешни органи. Ако те ви болят често е възможно белите дробове да са твърде замърсени и е дошло време да спрете цигарите.

Всичко това се дължи на факта, че „информацията“ за болката в тази област се транслира по диафрагмения нерв. Болестите на белите дробове и диафрагмата могат да предизвикат проблеми с мускулите на шията и в другите горни части на тялото.

3. Черен дроб и жлъчен мехур

Проблемите с черния дроб или с жлъчния мехур също могат да предизвикат болки в шията или горната част на рамената, а също и в дясната част на тялото, до под зърната на гърдите.

Жлъчният мехур може да предизвика болки под лопатката. Най-често болките се появяват в шията или в областта на диафрагмата. Именно през тази зона преминава диафрагмения нерв. Така че, ако имате често болки в тези части на тялото, се обърнете към лекар.

4. Стомах и панкреас

Болките в предната и задната част на тялото указват проблеми с храносмилателната система на организма.
Около 50% от хората с остър панкреатит също чувстват и болки гърба. Обикновено в горната негова част.

5. Тънко черво

Обикновено болките около пъпа сигнализират за проблеми с този орган на храносмилателната система.
Болката в средната част на пъпа може да бъде сигнал, че имате проблеми с червата или някакво чревно разстройство.

Това може да бъде много опасно.

Съгласете се, че това е много специфично проблемно място. Така че укажете на лекаря точното място на болката, така той най-лесно ще може да се ориентира и да ви назначи най-подходящите изследвания с цел поставяне на окончателна диагноза.