Всеки от нас иска да бъде заобиколен от хора, които го разбират, които са честни с него и които не се преструват и не говорят лошо зад гърба му.

В съвременния ни свят, пълен с лицемерие, измами и нещастие е наистина трудно да намерим такива хора, с които да се обградим, особено ако ние от време на време си позволяваме да не сме точно такива – а всеки го прави понякога, дори и да не го осъзнава. И е трудно да си позволим да бъдем истински, защото е заложено в човешката ни природа да ни е страх от това да не бъдем приети, да ни е страх от това да не бъдем обичани и т.н.

Но щом оценим това, което сме и се научим да извличаме полза от него, без да се опитваме да бъдем като някой друг и да се преструваме, нещата ще се променят коренно и неусетно и ние ще се окажем заобиколени от също толкова истински по душа, хора.

А с какво се познават хората, които не се преструват, за да се харесат на другите?

1. Те не търсят внимание

Повечето от нас, със сигурност, имаме сериозен проблем с егото си. То сякаш трябва да бъде подхранвано постоянно от другите, за да можем ние да се чувстваме добре, щастливи и задоволени. Да се чувстваме достатъчни и не по-малко важни.

Но това, което е важно да направим, за да се почувстваме всъщност много по-добре е не да търсим одобрение и внимание от хората около нас, а да успеем да си го дадем сами. Защото няма как да го получаваме винаги и не бива да разчитаме на другите да ни го дават – това не е и тяхно задължение.

Трябва да се оценим сами, и да направим така, че да можем да се оценим възможно най-високо.

2. Те не се интересуват дали са харесвани

Това, което казахме и по-горе. Трябва да приемем, че не е чисто и просто възможно винаги всички да ни харесват. Но ако бъдем себе си и бъдем истински именно правилните хора ще ни харесат.

Защото преструвайки се, ще си навлечем одобрението на хора, които не са наш тип, а няма да можем да се преструваме вечно и в един момент ще ни срещнат най-вероятно думите: „Ти не си такъв/такава, за каквато те мислех“.

3. Те се чувстват добре в кожата си

Нещо страшно трудно за постигане в наши дни, но възможно, стига да положим малко усилия и да правим неща, които ни помагат да си повдигнем самочувствието.

4. Те не са наивни

Това са хора, които живеят в реалността и не се оставят да бъдат излъгани толкова лесно.

5. Те казват истината

Това са хора, които държат на думата си и не обещават неща, които знаят че няма да могат да изпълнят. Те не преувеличават и не разказват истории, които са се случили само в главата им.

6. Те не се нуждаят от много

Щастието се крие в малките неща и те успяват да го намерят.

7. Те не са обидчиви

Те не правят проблем за всякакви малки неща, които биха представлявали обида за някой друг. Не се вземат толкова насериозно, че да се обидят за неща, за които не си заслужава.

8. Те не се хвалят особено

Те знаят какво могат да постигнат и не изпитват нуждата да разказват на всички за това – просто го правят.

9. Те са постоянни

Всяко нещо изисква постоянство – не можем да очакваме резултати от първия път, в който направим нещо – най-вероятно е то да не се получи. Затова те не губят надежда и продължават да опитват.

10. Те практикуват това, което проповядват

Това са хора, които не раздават съвети, които самите те не биха последвали.