Емоциите, както и поведението, са реакция на някакво събитие. Видели сте стар познат напълно случай. Какви ще бъдат емоциите ви? Положителни или отрицателни? Как сте се отнесли към него?

Ако този човек не ви допада, едва ли ще се затичате към него с отворени обятия. По-скоро сдържано ще стиснете ръката му и ще го попитате, какво прави.

Ще поговорите за кратко и ще продължите по пътя си. А когато се радвате, че го виждате, то тогава ще бъдете изпълнени от възторг и изненада от неочакваната среща. Ще си уговорите среща с него за кафе, като се поинтересувате какво се е случило с него през тези години.

Вариантите за емоционална реакция не са толкова много – позитивно, безразлично, неутрално. Каквито и да са били те,имат свойството да влияят не само на нашето поведение.

Натрупаните емоции

Знаете изразът – „До гуша ми дойде“, който ясно показва, че емоциите имат свойството да се натрупват или като вода в басейн, в който се намираме ние.

При всеки човек обемът на този басейн е различен, а също и неговата дълбочина.
Всеки от нас има индивидуален басейн.

Вие можете да си представите какъвто си пожелаете воден басейн – плувен басейн, язовир, езеро, море.

Вероятно отдавна очаквате, търпите увеличаването на нивото на водата, което отразява натрупването на емоциите. Най-често басейнът се пълни от емоции, които не сме изразили в реалността.

Живеем, радваме се, обичаме, всичко както обичайно. Не се ядосвате на никого, и изведнъж бум, избухвате от ненарочно подхвърлена по ваш адрес дума от непознат. Или заради някаква дреболия.

Това показва, че басейнът с емоциите се напълнил до толкова, че нивото им продължи да се покачва, имаме усещането, че се задушим.

Поради принципите или заради обстоятелствата, ни се налага да скриваме, това, което случва вътре в нас. За да изглеждаме глупави, крием смеха си, за да изглеждаме уверени скриваме страха или вълнението.

А за да не изглеждаме луди – потискаме агресията и страха. Всяко потискане е капка в това море.

Трябва да следим за нивото на басейна

Когато стане наводнение, то може да доведе до катастрофа. Същото се отнася за басейна на нашите емоции. Убеждението, че на никога не са нужни нашите емоции или нещо такова – е неуместно. Защото емоциите на първо място са нужни за пъстротата на живота. И за доброто здраве.

Не е тайна, че негативните емоции и тяхното потискане водят минимум до главоболие, максимум до хронични заболявания. Основно това се отнася за негативните впечатления и чувства.

За да бъде чисто, трябва да поддържаме чистота. За да поддържаме здраво тяло, то е нужен здрав дух. Трябва да се научим да следим нивото на басейна на нашите емоции.

Помислете, какво винаги ви радва

Какво ви носи удоволствие? Бягането, ходенето на кино, шофирането, плетенето, може и това да е детско забавление, например, пукане на балони с крака. А може би желаете да се боксирате с някого?

Честно си отговорете на този въпрос. Съставянето на списък с любимите ви занимания ще послужи за профилактика на психични и соматични заболявания, а също и за разрешаване на несъществени емоционални проблеми.

Също така здравословното състояния се повлиява много добре и от медитацията.