Защо трябва да започнете да вървите? Вървенето поне 30 - 60 минути на ден е едно от най-добрите неща, които можете да направите за вашето тяло, дух и ум. Ето и 10 страхотни причини да започнете още от днес:

1. Хората, които вървят, живеят по-дълго

Проучване проведено в американския град Хонолулу показва, че хората, които вървят поне 3-4 километра на ден, могат да намалят риска от смърт почти на половина.

Резултатите от проучването показват, че най-значително е намаляването на смъртните случаи от ракови заболявания. Цялостно, вървенето ще увеличи вашите шансове за чувствително по-дълъг, здрав и пълноценен живот.

2. Действа като превантивна мярка срещу трупане на килограми

Ако добавите поне 2000 крачки на ден в бодро темпо, вие няма да качите и един килограм (ако разбира се не се тъпчете със сладкиши и мазни храни).

Това твърди д-р Джеймс Хил от Центъра по човешко хранене в Университета в Колорадо. 2000 крачки ще ви помогнат да задържите теглото стабилно.

Но ако вашите цели са да се отървете от излишните мазнинки, тогава добавете повече крачки в зависимост от нуждите си.

3. Извървете излишните килограми

Ходенето е съществен елемент от всяка програма за сваляне на излишни килограми. Разбира се, правилното хранене в разумни количества все още е от решаващо значение.

Ходенето ще ви помогне да изградите чиста мускулна маса, да смъкнете няколко сантиметра мастна тъкан и ще ви помогне да напомпате вашия метаболизъм. Повечето хора, които са успели да смъкнат излишните килограми и да задържат теглото си, включват в ежедневието си ходене.

4. Вървенето намалява риска от рак

Изследване след изследване потвърждават огромния ефект на вървенето върху намаляването вероятността от рак на дебелото черво и гърдата. Вървенето е също така е изключително важна част от терапията на хора, които в момента се лекуват от рак. Това може да подобри тяхното здравословно състояние и да увеличи шансовете им да се излекуват.

5. Вървенето намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт

Сърдечносъдовите заболявания и инсултите са една от основните причини за смъртност при мъжете и жените. 30 - 60 минути ходене с бодро темпо всеки ден могат да понижат риска от тези заболявания в много голяма степен. Важно е да накарате кръвта да се раздвижи.

6. Вървенето намалява риска от появата на диабет

За да свалите до минимум риска от диабет тип 2 е много важно да излезете на вън и да вървите в продължение на минимум 30 минути.

Проучване на университета в Питсбърг показва, че при ежедневно вървене поне 30 минути с бодра крачка рисковете от развитие на диабет тип 2 намаляват както при хората със здравословно тегло, така и при тези с наднормено тегло.

Тези, които вече страдат от диабет, също трябва да вървят ежедневно, защото това ще им помогне да държат диабета си под контрол и ще балансира кръвната им захар.

7. Вървенето подобрява умствения капацитет.
Проучване извършено през 1999 година сред хора на възраст над 60 години показва, че ако вървят всеки ден по 45 минути със скорост 16 минути за една миля (1609 метра) остротата на ума при хората значително ще се подобри.

8. Подобрява настроението и размива стреса.
При ежедневно вървене тялото произвежда по-голямо количество ендорфини, които действат на тялото като естествен наркотик. При ежедневно практикуване на ходене повечето хора скоро забелязват значително подобрение на настроението. Проучване от 1999 година сред студенти в САЩ показва, че тези, които редовно вървят или спортуват, са подложени на много по-ниски нива на стрес в сравнение с тези, които не се движат и имат цялостно по-малко активен начин на живот.

9. Ходенето предотвратява еректилна дисфункция.
Каква по-добра причина за всички мъже да излизат на 3-4 километрова разходка всеки ден от това да намалят до минимум риска от поява на еректилна дисфункция и импотентност в средната възраст?

10. Ходенето е най-лесният за практикуване спорт.
Всичко, от което се нуждаете, е само един чифт удобни спортни обувки и сте готови. Просто отворете вратата и излезте на вън. Ако е по-удобно за вас, бихте могли вместо една по-дълга разходка да направите две по-къси. Например вместо една следобедна разходка от 1 час бихте могли да направите 2 (една сутрин и една вечер) от, да речем, 45 минути. Така дори ще имате повече ползи за здравето.