Навършването на 40 години е крайпътен камък, който увеличава вероятността за възникването на много здравословни проблеми. Това прави четиридесетият рожден ден може би един от най-подходящите моменти в живота да преминете към здравословен начин на живот.

Независимо дали имате важна и отговорна работа, възрастни и нуждаещи се от грижи родители или пък растящи деца у дома (а много вероятно да имате всичко това на куп), това е възрастта, в която е най-вероятно да забравите за себе си докато решавате други проблеми и да занемарите здравето си.

По ирония на съдбата точно на тази възраст трябва да се погрижите много добре за здравето си и да сте готови за дългия път, който ви предстои след това.

“40 е една много подходяща възраст, на която да си кажете, добре, от днес започвам да водя по-здравословен начин на живот и ще се погрижа много добре за здравето си.” - казва доктор Сандра Фрайхофър, интернист в болница Пиемонт в Атланта, САЩ.

“Но ако все още нямате 40, това не означава, че трябва да чакате” - казва доктор Уилям Зогхиби, професор по медицина от центъра по сърдечно съдово здраве в Хюстън и президент на Американския колеж по кардиология.

“Това не е като да се събудиш една сутрин и да си кажеш, хей, аз съм на 40 и от днес трябва да живея здравословно. Всъщност колкото по-рано започнете, толкова по-добре за вас!” - казва д-р Зогхиби.

Ето 7 правила, които ще ви помогнат да останете в добро здраве след навършване на 40 години:

1. Следете за появата на проблеми с очите

След 40 годишна възраст зрението ви може да се влоши, така че бъдете бдителни и проверявайте очите си редовно. Д- р Фрайхофър казва - “Трябва да сте в състояние да четете ситния шрифт на медикаментите и на хранителните продукти, защото в противен случай може да пропуснете нещо важно.

Много е важно да носите слънчеви очила за да избегнете по-нататъшно увреждане на очите и поява на катаракта. Избирайте модели с UV-A и UV-B защита.”

“Важно е диетата ви да е богата на плодове и зеленчуци, които съдържат много антиоксиданти. Това ще отложи появата на зрителни проблеми” - добавя Хедър Мангиери, говорител на Академията по здравословно хранене и диети.

Основната причина за проблеми със зрението при по-възрастните хора е така наречената дегенерация на макулата. “Това заболяване засяга на 9 милиона американци на възраст над 40 години. По принцип дегенерацията на макулата е генетично заболяване, но се повлиява добре при прилагане на диета богата на ликопен (среща се в червените плодове и зеленчуци) и антиоксиданти” - заявява Мангиери.

2. Следете цифрите

Под цифри имаме предвид кръвно налягане, холестерол, кръвна захар, обиколка на талията и килограмите - всичко, което се измерва с цифри. Д-р Зогхиби казва: “Редно е и е важно да знаете какво е нивото на холестерола ви, особено ако не сте го проверявали до сега”.

Отделете време за проверка на кръвното налягане и нивото на кръвната захар. Така ще избегнете възникването на опасни за вашето здраве състояния. Например хората с високо кръвно налягане и висока кръвна захар са изложени на по-висок риск от инфаркт и проблеми с бъбреците.

3. Разучете семейната история

След като вече сте прекрачили прага на петото десетилетие е добре да разучите семейното си родословно дърво и да видите дали няма случаи на сърдечни или ракови заболявания.

Веднъж прекрачили 40, трябва да помислите за превенция срещу ракови заболявания, защото, както знаете, вие вече не сте дете и рисковете от проблеми са по-високи. Опознаването на семейната история е добро начало за вас.

Например, традиционно колоноскопия (изследване за рак на дебелото черво) се препоръчва след 50 годишна възраст, но ако в семейството ви има някой, който е боледувал от рак на дебелото черво, е добре да започнете да се изследвате с десетина години по-рано.

Същото се отнася и за сърдечно съдовите заболявания. Тестове могат да покажат дали имате втвърдяване на кръвоносните съдове и дали е нужно да направите по-радикална промяна в начина на живот или да приемате някакви медикаменти. И ако преди 40 сте се грижили за хората около вас, точно сега е най-добрият момент да направите и нещо за себе си.

4. Стегнете мускулите

След навършване на 40 годишна възраст тялото започва да губи около 1% мускулна маса на година. По тази причина е повече от препоръчително да включите упражнения с тежести и кардио тренировки в своя седмичен тренировъчен план.

Мангиери казва: “Не е нужно да ходите до фитнеса, можете да тренирате и у дома, та ако щете дори и да вдигате тежката тенджера със супа - нека просто има физическо натоварване!”

Докато стареем, ние ставаме по-малко гъвкави и пластични. Мангиери препоръчва да включите в седмичния тренировъчен план йога или пилатес.

Това ще ви помогне да поддържате мускулатурата, силата, баланса, гъвкавостта и плавността на движенията. “Ако успеете да запазите силата и мускулната си маса в годините, вие ще бъдете в състояние да правите същите неща, както и по-рано” - казва Мангиери.

5. Фибрите са ваш приятел

Дните в които можете да ядете в изобилие без да пълнеете са вече минало. Тъй като след 40 вашият метаболизъм се забавя, консумацията на по-малко калории ще ви помогне да запазите добра форма и здраве. Също така е много важно да сте сигурни, че поемате добро количество фибри и течности, казва Мангиери.

“Важно е да намалим калориите, които идват от сладки и други вредни храни, а не тези идващи от плодове, зеленчуци и други полезни продукти.

Важно е да поддържате добро ниво на хидратация и да внимавате да не се обезводнявате” - добавя Мангиери. Тя добавя още: “Уверете се, че менюто ви се състои от високо хранителни продукти, включително чист протеин, плодове и зеленчуци, нискомаслени млечни продукти, както и пълнозърнести храни.

Тези храни са много важни за нас и трябва да се стараем да си ги набавяме през всеки етап от живота, но значението им става още по-голямо с напредване на възрастта, особено на фона на намаляващото количество консумирани калории.”

6. Разгледайте цялостния си лайфстайл

Д-р Елизабет Джаксън, асистент професор от Университета в Мичигън, подчертава, че цялостното водене на здравословен начин на живот има решаващо значение при предотвратяването на инфаркти и инсулти.

“За сърдечно-съдовите инциденти знаем, че рискът се увеличава с възрастта, а ние на практика не можем да станем по-млади. Срещу остаряването няма лек.” - казва д-р Джаксън.

Въпреки това, ние сами знаем, че не всеки изглежда на толкова години, на колкото е в действителност. Загубата на мазнини около талията не само ще ви направи по-млади и по-привлекателни, но също ще намали риска от сърдечно съдови заболявания, диабет и други. А когато става въпрос за лайфстайл, винаги има какво още да се направи и да се подобри.

Редовното правене на упражнения, намаляването на стреса, поддържането на здравословно тегло и диетата богата на плодове, зеленчуци и полиненаситени мастни киселини ще помогнат да запазим кръвоносните съдове здрави” - казва Джаксън.

Всичко това ще ни помогне да запазим нашите сърце и мозък в добро здраве и да забавим стареенето. Воденето на здравословен стил на живот ще ни се отрази отлично, без значение от възрастта, на която сме.

7. Цигарите в коша

Ако сте пушач и сте на възраст 40 години, значи в живота ви е дошъл момент за равносметка. “Това е момент в живота, в който трябва да претеглите плюсовете и минусите и да приемете спирането на цигарите на сериозно” - казва д-р Зогхби.

Той добавя: “Спирането не е толкова лесно, но повярвайте ми, ще намали риска от всичко лошо, за което можете да се сетите - сърдечно съдови заболявания, инфаркт, бъбречна недостатъчност, както и различни белодробни заболявания, включително рак”.

8. Проверете щитовидната жлеза

Хората, които се чувстват изморени, забелязват странно увеличаване на теглото и чиято коса и кожа са загубили блясъка си, може да помислят за изследване на щитовидната жлеза.

Тази жлеза помага за контролиране нивата на енергия и регулира хормоните, а 40 е една добра възраст за изследване, каза Фрайхофър. Тестът може да определи дали вашата щитовидна жлеза функционира както трябва, каза тя.

Хипофункцията на щитовидната жлеза е най-вече резултат от генетично заболяване, но можете да се справите с неговите усложнения с помощта на някои лекарства, казва още Фрайхофър.