Много гръбначни проблеми са отговорни за причиняване на болки в стъпалото и краката. Тялото отговаря на болката чрез промяна на начина, по който функционира.

Лечението на болката на стъпалото се основава на точни анатомични диагнози. Най-важните фактори за точна диагноза са честота, положение на тялото, когато болката се появява и пътят на болката.

Лумбална дегенеративна дископатия

Някои от най-честите симптоми на лумбалната дегенеративна дискова болест включват болки в стъпалото, болки в краката и в кръста.

Като пораснете, вашите междупрешленни дискове претърпяват сериозни промени в структурата и състава - загуба на гъвкавост, загуба на вода и дегенерация.

Тези промени са отговорни за появата на болки в стъпалото. В такава ситуация мозъкът трудно ще намери локацията на болката, затова има вероятност да почувствате болка в много части на тялото.

Структурните промени в лумбалните гръбначни дискове, като дегенерация, причиняват компресия на нервния клон.

Лумбална дискова херния

Дисковата херния оказва натиск върху гръбначните дискове, което води до болки в краката и ходилата.

Подлагането на лечение ще ви помогне да се справите с този болезнен и неприятен проблем. Най-доброто решение за лечение е операцията. Тя се прави, за да се намали нервното налягане, като се отстранява афектираният диск.

Спондилолистеза

Спондилолистезата силно влияе върху стабилността и гъвкавостта на гръбнака. Резултатът от тази нестабилност са болките в стъпалото. Физическата терапия и почивката могат да помогнат в случай, че имате спондилолистеза.

Други причини за болки в стъпалата

Биомеханични промени или заболяване могат също да бъдат отговорни за причиняване на болки в стъпалото. Лошото биомеханично положение може да доведе до болки в краката. Болести като артрит и диабет също могат да причинят такива болки.

Други причини за болки в стъпалото са ахил тендинит, костни шипове, мазоли, диабетна невропатия, бурсит, подагра и ревматоиден артрит.

Ахил тендинит

Ахил тендинит е възпаление на ахилесовото сухожилие, което свързва прасците с костта на петата. Спортистите страдат най-често от ахил тендинит, защото се причинява вследствие на тежки физически упражнения.

Костни шипове

Костните шипове се наричат също остеофити, като развиват по върховете на костите. Те настъпват вследствие на остеоартрит.

Това е заболяване, при което настъпва изменение на ставата или стесняване на ставната цепка. Костните шипове не предизвикват никакви симптоми, които да подсказват за по-сериозен проблем.

Мазоли

Мазолите се развиват, когато кожата е подложена на продължителен натиск. Те се явяват защитна реакция за кожата и са често срещани по стъпалата, ръцете или пръстите. Болката от мазолите се появява при механично притискане на засегнатото място.

Диабетна невропатия

Диабетна невропатия се появява при хора, страдащи от диабет. Тя се отразява на нервите на краката и стъпалото.

Нормалните симптоми на диабетна невропатия, включват проблеми с храносмилателната система, сърдечни проблеми, проблеми с пикочните пътища и изтръпване на крайниците.

Бурсит

Бурсит е възпаление на бурсата, което често засяга вашето рамо, тазобедрената става, коляното, глезена и лакътя.

Подагра

Подаграта е сложна форма на артрит, която води до зачервяване и болки. Мъжете са по-често засегнати отколкото жените.

Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е хронично възпалително заболяване, което води до ерозия на костите и деформиране на ставите. Този вид артрит засяга предимно малките стави на ръцете и стъпалата, като може да доведе до висока температура и умора.