Авокадото се смята за едно от най-здравословните храните храни на планетата, защото съдържа повече от 25 основни хранителни вещества, като сред тях са: витамин А, В, С, Е и К, мед, желязо, фосфор, магнезий и калий.

Зелен плод включва в състава си също фибри, протеин и няколко полезни фитохимикали като бета-ситостерол, глутатион и лутеин, които предпазват от различни заболявания и болести.

1. Предпазва сърцето

Авокадото съдържа витамин В6 и фолиева киселина /В9/, които спомагат за регулиране на хомоцистеин. Високите нива на този белтък в кръвната плазма е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Зеленият плод също съдържа витамин Е, глутатион и мононаситени мазнини, които осигуряват поддържането на сърдечния мускул в добро здраве.

2. Понижава нивата на LDL /“лошия“/ холестерола

Зелените плодове авокадо са богати на съединение, наречено бета-ситостерол, за което е научно доказано, че е ефективно за понижаване на холестерола с ниска плътност в кръвта.

Според проучване, при пациенти с лека хиперхолестеролемия, на които авокадото бива включено към ежедневните хранения се наблюдава 17% понижение на нивата на общия холестерол в кръвта, 22% намаление и на LDL /“лошия“/ холестерол също и на триглециридите и покачване на HDL /“добрия“/ холестерол с 11%.

3. Контролира кръвното налягане

Зеленият плод е отличен източник на калий, който спомага за овладяване на екстремно високите стойности на кръвното налягане, като поддържа стените на кръвоносните съдове еластични.

4. Притежава противовъзпалителни свойства

За фитонутриентните съединения, които се откриват в авокадото, като полифеноли и флавоноиди, е установено, че действат противовъзпалително, като така намаляват риска от дегенеративни и възпалителни заболявания.

5. Зеленият плод авокадо спомага за запазването на зрителната острота

Зеленият плод е пълноценен източник на лесноусвоимия каротеноид лутеин, за който е отдавна известно, че предпазва от свързаната с напредването на възрастта дегенерация на макулата и катаракта.

6. Регулира нивата на кръвната захар

Мононаситените /добри/ мазнини в авокадото спомагат възвръщането на чувствителността на рецепторите на клетките към инсулина, като така се регулират нивата на кръвната захар. Зеленият плод съдържа разтворими фибри, които предотвратяват прекалено големите флуктуации на кръвната захар.

7. Предотвратява възникването на малформации при вътреутробното развитие на бебето

Авокадото е богато на витамин В9, по-познат като фолиева киселина. Една чаша фреш от зеления плод осигурява около 23% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина.

Високото количество витамин В9 в авокадото е от съществено значение за предотвратяване на вродени малформации, като дефект на невралната тръба и спина бифида.

8. Намалява риска от инсулт

Високите нива на фолиева киселина в авокадото могат да предпазят кръвоносните съдове от запушване и поява на руптури и кръвосъсиреци.

Скорошно проучване показва, че хората, които не консумират зеления плод са изложени по-висок риск от инсулт в сравнение с тези, на които авокадото присъства редовно на трапезата.

9. Ограничава количеството на свободните радикали в организма

Авокадото съдържа глутатион, един от най-силните антиоксиданти, съдържащи сяра, която улавя свободните радикали в човешкото тяло. А молекулата на глутатион способства за отвеждането им извън организма чрез изпражненията и жлъчната течност.

10. Значително забавя процесите на стареене

Тъй като зеленият плод съдържа основният антиоксидант за организма, то е полезно за предотвратяване на симптомите стареене.

Глутатионът в авокадото също така стимулира имунната система и спомага за поддържане на доброто състояние на нервната система.