Какво ви идва наум, когато си представяте психопат? Побъркан убиец с брадва? Психопатите невинаги се вписват в това определение.

Принципно съответната клинична диагноза се поставя на хора, на които не им достига емпатия, които не умеят да съчувстват. И изглежда, че такива хора изпълват целият корпоративен свят.

Кевин Даттон, психолог от университета на Оксфорд, е посветил голяма част от живота и кариерата си на изучаването на психопатите. И той съставил списък с 10 професии, в които те се срещат най-често. Проверете дали и вашата не е в този списък.

1. Ръководители

Корпоративният свят е пълен с метафори, които говорят сами за себе си. Ако сте стигнали до върха, то задължително сте минали през главите на много хора и сте престъпили през всички. А какво ли е означава класическият израз – бизнес акула. Нима това не е прекрасно определение за психопат?

Разбира се, стереотипите невинаги съответстват на истината, но няколко изследвания показват, че 4% от всички ръководители могат да бъдат определени като психопати. А сред хората като цяло те са – само 1%.

2. Адвокати

Има много бездушни адвокатски шеги и на някои от тях можем да се доверим. Много юристи проявяват признаци на психопатия – необичаен цинизъм, лъжат, без да се налага, привлечени са от мошеничеството, желаят да спечелят на всяка цена, готовност да пренебрегват моралните устои и социалните норми.

Ето какво разказва в едно интервю известен американски адвокат:

„Дълбоко вътре в мен се крие сериен убиец. Ако си успешен адвокат, то задължително си пробвал кокаин, знаеш всичко за Формула-1, често се обаждаш на служителите си през нощта и си истински виртуоз на кръстосания разпит“.

3. Водещи на телевизионни и радио предавания

Струва ви се, че в това няма смисъл? Колкото по-големи успехи вие постигате в кариерата на радио- или телевизионен водещ, толкова по-голяма е вероятността да започнете да демонстрирате поведение на истински психопат. Вгледайте се в известните медийни персони заедно с ваш приятел психолог. И сами ще разберете всичко.

4. Хората от индустрията на продажбите

В своята книга Джон Кларк коментира, че наличието на психопати във всяка компания, може да бъде изключително полезно за нея.

Кларк пише, че психопатите почти винаги се оказват отлични продавачи. Те са умни, притежават боен характер и повърхностно мислене.

През 2001 година Марк Хамер провел изследване по тази тема и доказал, че сред продавачите и специалистите по маркетинг всъщност има удивително много хора с високо ниво на нарцисизъм – егоцентризъм, склонност към грандиозни изявления, а също и признаци на социопатия и когнитивна емпатия.

Но едва ли хората от света на продажбите могат да бъдат обвинени в нещо. Да бъдат егоисти и да използват системата за постигане на собствените им цели, това е тяхно професионално задължение.

5. Хирурзи

Действително това е изненадващо. Лекари и медицински сестри се намират в списъка на професионалистите с най-малко количество психопати. Но хирурзите са изключение от това правило.

През 2014 година беше публикувана статия в американско медицинско издания, в която се твърди, че проблемът с хирурзите е в това, че почти всеки от тях се отличава с абразивно, диво егоцентрично и много оскърбително поведение.

Наблюдателите предполагат, че значителна част от тях страдат от психически разстройства.

Това между впрочем обяснява и защо много от тях се съгласяват да бъдат оперирани без упойка. Най-общо казано доктор Хаус не е изключение от правилото, а само негово потвърждение.

Следва продължение…