Знаете, че най-добрият начин да получите информация относно сексуалното си здраве е от вашия лекар. Но по някаква причина – удобство, притеснение или по спешност – един ден може да се окаже, че търсите отговори на важни и интимни въпроси в интернет.

Чудесно е да искате да учите повече и повече за тялото си, но имайте едно наум и с предпазливост приемайте информацията, която получавате. Изследване на Станфордския университет върху репродуктивното здраве на тийнейджърите открива, че сайтовете за здраве често са пълни с грешки, пропуски и остарели съвети и че не винаги е лесно да се намери истината за митове, в които младежите вярват (а може би и много възрастни).

МИТ: Можете да се заразите с полово предавана болест от седалката на тоалетната чиния

Болестите или инфекциите предавани по полов път, не могат да съществуват извън тялото за дълъг период от време – особено на студена, твърда повърхност каквото е седалката на тоалетната чиния. Освен това те не се предават чрез урината, затова шансовете да се заразите с каквато и да е подобна болест са равни на нула.

Това, за което обаче трябва да се тревожите, е колко е безопасен контактът с кожата или устните. При целувката можете да се заразите с херпес, а при контакт на кожата може да се предадат инфекции като генитални брадавици, херпес и срамни въшки.

МИТ: Не можете да забременеете, когато правите секс за първи път

Може да ви изглежда, че шансовете да не забременеете са на ваша страна, но няма никаква причина да рискувате – вероятността това да се случи е също толкова реална, както при всеки друг път.

МИТ: Не можете да забременеете по време на месечния ви цикъл

Малко вероятно е, но е възможно – особено, ако не използвате презерватив. Някои жени имат дълъг период на менструация, който може да съвпадне с овулацията им, така те имат възможност да забременеят по време на цикъл.

МИТ: От противозачатъчните се напълнява

Въпреки че многото проведени клинични опити все още не са доказали връзка между оралните контрацептиви и качването на килограми, все още много жени вярват, че това е така. Статия, публикувана през 2006 г., анализира 44 проведени опита и стига до извода, че някои участници наистина напълняват по време на изследванията. Но няма никакво доказателство, че това се дължи на контрацептивите.

МИТ: Вътрематочните контрацептиви не са безопасни за тийнейджъри

Вътрематочните контрацептиви са малки предмети, които се вмъкват през шийката на матката и се поставят на самата матка, за да предпазват от бременност за до 12 годишен период. Според вече стара информация още познатите като вътрематочни спирали могат да доведат до тазово възпаление на момичета под 18-годишна възраст. Но това всъщност е безопасен и високо ефективен метод за предпазване от забременяване както при възрастни жени, така и при млади момичета.

МИТ: Вагиналният душ е здравословен начин да поддържате вагината си чиста

Естествените бактерии, които се намират във вагината, я поддържат чиста и в добро здравословно състояние. Вагиналният душ може да наруши този баланс и да разпространи вагинални инфекции към фалопиевите тръби, матката и яйчниците. Освен това, вагиналният душ не предпазва от полово предавани болести и забременяване. Всъщност той спомага за това една жена да забременее, защото придвижва спермата напред към матката.

Редовното измиване с топла вода и мек неароматизиран сапун ще поддържат вагината чиста. Опитвайте да избягвате ароматизирани тампони, пудра и спрейове, които могат да увеличат възможността за вагинални инфекции.