Хетеротопична бременност – този термин е почти непознат за бъдещите майки. И повечето лекари също не са сблъсквали с това състояние.

Защо т.нар. паралелна бременност е невъзможно да се открие

Същевременно специалистите призовават към по-внимателно отношение към бременните, за да не се пропусне опасността. Рискът при съвременните репродуктивни технологии нараства с хиляди пъти.

Хетеротопична бременност е това състояние, при което се оплождат 2 яйцеклетки. Едната попада в матката, а втората започва да се развива извън нея.

Това е изключително рисковано състояние – на ултразвук се вижда ембрион на мястото, на което трябва, и на възможни други варианти на имплантация не се обръща достатъчно внимание.

Основната опасност е в това, че откриването на хетеротопичната бременност е възможно в много случаи само в момента на разкъсване на маточната тръба, ако е тръбна, вероятността е най-голяма.

Проблемът е в това, че при едноплодна бременност да се заподозре извънматочна е по-лесно, тъй като човешкият гонадотропин хормон се покачва, а при ултразвуково изследване в матката не се вижда плоден сак, макар и да би трябвало.

При т.нар. паралелна бременност се вижда плодно яйце в маточната кухина, хормонът се покачва, което показва абсолютно нормална гестация.

Плоден сак трудно може да се види в маточната тръба в началото на бременността, на практика дори е невъзможно.

Честота при инвитро – до 5 случая от 100

За хетеротопична бременност през последните години се говори все по-често. Причината е разпространение на спомагателни репродуктивни технологии – СРТ.

Ако при естествена бременност или при зачеване с помощта на инсеминация подобен вариант е изключително рядък – 0,08% от всички, то използването на СРТ повишава рисковете до 1 случай от 100, а при инвитро – до 5 случая на 100 зачевания.

Причините не са малко – това е и стимулация на съзряване на фоликулите, и присаждане на няколко ембриона.

Увеличава се вероятността от хетероскопична бременност и от това, че СРТ са необходими за жени, които имат проблеми с репродуктивната система.

Възпалителните процеси и оперативните интервенции в органите на малкия таз също са предразполагащ фактор.

За първи път тази патология е описана през 1708 г. в резултат на аутопсия на починала жена. Това са едновременно маточна и извънматочна бременност.

Какво се случва при хетеротопична бременност

Има 2 оплодени яйцеклетки. Ако и двете се бяха имплантирали в стената на матката, то биха се развили близнаци. Ако обаче само едното попадне маточната кухина, а второто не излезе от маточната тръба или мигрира и се прикрепи към други органи – бременността се нарича хетеротопична.

При наличие на хетеротопична бременност са възможни 2 варианта за развитие на събитията:

Маточната бременност се развива, извънматочната прекъсва

Това състояние се проявява с болезнени усещания и маточни кръвотечение на фона на бременност.

Това е повод за незабавна хоспитализация и хирургична интервенция. Своевременната намеса най-често позволява да се запази бременността и да се роди здраво дете.

Спонтанен аборт при маточната, извънматочната продължава

Подобно състояние може да се заподозре по кървавите секрети – продължително съхраняващи се след загуба/прекъсване на бременността, и болки ниско в корема.

В такава ситуация задължително трябва да се направи тест за бременност и да се направи кръвно изследване на хормона на бременността, за да може да се потвърди дали има или няма развиващ се плод, и ако го има къде да се търси.

При високи стойности на ЧХГ следва да се направи ултразвуково изследване с цел търсене на извънматочна бременност, за да се определи къде се намира точно. Следващата стъпка е лапароскопия и премахване на плодното яйце.

Ако бременността е тръбна, то обикновено заедно с тръбата. Всички тези манипулации трябва да бъдат извършени във възможно най-кратки срокове.

За съжаление, науката все още е напреднала до такава степен, че в такъв случай плодният сак да се трансферира в матката от тръбата и да продължи развитието си.

Основната препоръка – при поява на болезнени усещания и/или на кървави секрети ниско в корема по време на бременност или след спонтанен аборт в никакъв случай не трябва да се записва час и да се чака за преглед при акушер гинеколог, трябва да се действа веднага.