Това не означава, че те не са били целеустремени, а също така и че не притежават други качества, но физическите особености също им помагат.

Когато научим за майсторството на Кристиано Роналдо или Роджър Федерер, неволно си помисляме, дали в тях няма нещо, което да ги прави силни спортисти? Само тренировките ли са им помогнали да станат силни? При някои спортисти е доказано – още в самата биология е заложен успехът.

Как природните дадености помагат в спортната кариера

1.Кастър Семеня

Южноафриканска бегачка – сред уникалните хора в историята на спорта. Когато още на 18 години за първи път спортистката си прави генетичен тест, се установяват повишени нива на тестостерон – без всякакви допинги. Още повече в организма ѝ се откриват нефункциониращи тестиси.

И вече повече от 10 г. Семеня се опитва да докаже, че не е мъж, и няма предимства пред съперниците ѝ жени.

През тази година Швейцарският федерален съд отхвърля жалбата ѝ срещу решението на Спортния арбитражен съд, който постановява, че трябва или да се откаже от участия в състезания или да приема хормонални препарати, тоест женски хормони.

2.Михаел Шумахер

В златните си години на немския състезател във Формула 1 по вестниците имало множество спекулации на тема уникална структура на неговите очи – сякаш зрението на Шумахер е по-добро от на неговите конкуренти, тъй като неговият мозък по-бързо „смята” и „разшифрова” визуалната информация.

Специални тестове, проведени в началото на новото хилядолетие показват, че най-вероятно 7-кратният световен шампион на Формула 1 по-бързо реагира на дразнителите, но не е ясно, дали това се дължи на тренировки или е в биологията.

3.Майкъл Фелпс

В случая с многократния олимпийски шампион по плуване предимствата са забележими буквално с невъоръжено око – притежава изключително дълги ръце и много по-гъвкави стави, отколкото всеки от неговите конкуренти.

Причина за това е повишеният тестостерон. Но това не смущава никого от отговарящите на правилата за провеждане на спортните състезания, за разлика от историята на Кастър Семени.

4.Серена Уилямс

Легендарната спортистка би могла да се сблъска със същия проблем, който застига южноафриканската бегачка. Нивата на тестостерон в организма на Серена са естествено по-високи, отколкото при средностатистическите жени.

Може да се каже, че по структура тя е по-близо до мъж, отколкото до жена, и това ѝ дава предимство, което ѝ позволява да продължи кариерата си, дори и на 39 г. Нейната кариера обаче започва в съвсем друга епоха, още през 90-те години на миналия век, когато на тези детайли не обръщат особено внимание. Уилямс успява да стане звезда още тогава.

5.Ееро Мантурант

Финландски състезател по ски бягане, трикратен олимпийски шампион, на Зимната олимпиада през 1964 г. изпреварва своите съперници с невероятните 40 секунди на 15 километрова дистанция, и както предполага журналист по-късно, причината за това, е генетична мутация.

Вероятно организмът на финландския състезател произвежда с 50% повече червени кръвни телца, носещи кислород, което прави ски състезателя истински Ланс Армстронг без допинг.

Истината е, че самият Мантурант признава, че е приемал хормони, които не са били забранени по онова време.

6.Дути Чанд

Още една жена атлет с по-високи от нормалното нива на тестостерон. Индийската бегачка дори за определен период е била отстранена от участие в състезания, но според правилата на Международния олимпийския комитет все пак допускат участие на жени с хиперандрогения, само при условие че липсват признаци на хермафродитизъм каквито се наблюдават при Кастър Семени.

7.Елиуд Кипчоге

Четирите най-добри резултата сред мъжете и два сред жените на маратона са за представители на Кения. И всички тези спортисти са от много близки като география райони.

Кипчоге е най-бързият маратонец, но изследвания заслужава феноменът като цяло – какво е скрито в гените на кенийците, което да ги прави най-добри на дълги дистанции?

Засега учените не стигнали до истината, но биологичното предимство е очевидно тук.

8.Кейти Ледецки

5-кратна олимпийска шампионка и 15-кратна световна шампионка по плуване в свободен стил също притежава рядка особеност, а все още на 23 г., тепърва ѝ предстоят още много победи.

Тази година Олимпиадата в Токио бе отложена за 2021 г. и най-вероятно през следващата година я очакват още много медали и дори рекорди.

Нейният дебют е на Олимпиадата в Лондон през 2012 г., когато е едва на 15 г., където съвсем неочаквано за всички печели златен медал на 800 метра плуване свободен стил при жените.

При повишена мускулна маса, подходяща за плуване, мазнините в организма са доста по-малко от средното, благодарение на което прави стартове с бързо ускорение на къси дистанции плуване.

9.Симона Байлс

4-кратната олимпийска шампионка по гимнастика очевидно е носител на лека мутация в гена PIEZO2, който отговоря за проприоцепцията или шестото чувство, което позволява правилно и точно да се възприема положението на тялото в пространството.

Великата гимнастичка е висока едва 142 см и според публикации в медиите е планирала да сложи край на кариерата си след Олимпиадата в Токио, която трябва да се проведе това лято, но за съжаление, плановете ѝ са били осуетени, заради пандемията и сега се подготвя за следващата година.

Разкрива, че се чувства още по-подготвена физически, отколкото преди 4 г. в Рио Де Жанейро, но психическото натоварване е огромно, споделя още тя.

10.Леброн Джеймс

Унищожител на рекордите в световния баскетбол, Леброн Джеймс притежава уникално телосложение – освен че е висок 206 см, се отличава и с невероятен размах на ръцете – 214 см, при идеална координация на движенията.

Още от училище той привлича вниманието на баскетболните треньори, които му предричат голяма кариера в този спорт, поради страхотните му физически дадености.

Първият му отбор е баскетболният на Кливланд, където още 18 годишен, още в гимназията, се превръща в играч номер 1 с отбелязани 25 точки при първия му професионален мач.

Понякога природата и генетичните комбинации, които не зависят от нас хората и от родителите ни, наистина дават основата за блестяща спортна карира.