Хипотезата, че масовата ваксинация на деца от туберкулоза помага на някои държави да преживят пандемията с минимални загуби, не се потвърди.

Защо отрекоха, че БЦЖ ваксината може да предпазва от COVID-19

Резултатите от изследване, проведено от двама братовчеди, единият икономист, работещ в Калифорнийския университет, а другият имунолог сътрудничещ си с Университета Париж-Сакле, е публикувана в списанието Clinical Infections Diseases.

Известно е, че БЦЖ ваксината, освен имунитет към провокатор на туберкулоза също до известна степен повишава имунитета към вируси – провокатори на респираторни инфекции.

Освен това някои изследвания показаха, че страните, където отдавна се провежда задължителна масова ваксинация на новородени от туберкулоза, се оказват засегнати от COVID-19 пандемията в по-малка степен от страните, където няма подобна практика.

Всичко това води до поява на хипотези, че БЦЖ ваксината предпазва също и от заразяване с коронавирус.

Например, във Франция задължителната ваксинация срещу туберкулоза на новородени е преустановена в началото на новото хилядолетие.

Този подход се възприема и от много други развити страни, където заболеваемостта от туберкулоза се понижава.

Как разкриха, че БЦЖ няма да ни предпази от COVID-19

Първата вълна на епидемията от COVID-19 в тези държави води до много висока смъртност сред населението.

За да се потвърди или опровергае хипотезата за защитния ефект на БЦЖ ваксината, учените избират Швеция, където задължителната масова ваксинация на новородените е преустановена най-рано, още през април 1975 г.

Това означава, че неваксинираните са успели към началото на COVID-19 пандемията да са вече над 40 г., а това означава, че са в по-рисковата група и вероятността от по-тежко протичане да е по-голяма.

Изследователите анализирали данните за заболеваемостта, хоспитализацията и смъртността от COVID-19, които касаят повече от 2 млн. шведи, едната половина от които са родени през март 1975 г., и са ваксинирани с БЦЖ, а другата половина са родени през април 1975 г., и не са им били ваксината.

Оказва се, няма никаква съществена разлика по нито един от параметрите между тези 2 групи хора. Ваксината, поставена след раждането, не може да защити хората на средна възраст от COVID-19, заключават учените.

Причините някои страни да се справят по-добре с епидемията от други, не са свързани с масовата ваксинация срещу туберкулоза и предстои да се установяват.