Когато става дума за грижа за кожата, количеството от лосиони и отвари, които се предлагат на пазара обещават да направят чудеса се оказват обезсърчителни. Ключът към здрава и блестяща кожа е в натуралните съставки, които можете да си приготвите вкъщи, независимо дали имате суха, мазна или комбинирана кожа. Ако досега не сте открили тайните за здрава и сияйна кожа, започнете с няколко лесни стъпки:

Почиствайте лицето си два пъти на ден

Това може да изглежда очевидно, но почистването на лицето наподобява на изкуство. Достатъчно е да почиствате лицето си сутрин и вечер преди лягане. Използвайте нежни кремове, като ги нанасяте с леки кръгообразни движения. Когато изплаквате лицето си не търкайте, за да не раздразните кожата.

Внимавайте за поява на петна

Докосването на лицето с ръце можа да прехвърли бактерии върху кожата ви. На всичкото отгоре, изстискването на засегнатия участък ще увеличи вероятността да се сдобиете постоянен отпечатък върху лицето си. Вместо това се консултирайте със специалист, който ще ви изпише подходящ продукт.

Вземете рутинни мерки

По време на пубертета, кожата ви ще се промени и това е съвсем естествено. Независимо дали сте склонни към суха, мазна или комбинирана кожа, намирането на рутинна, която подхожда на вашата кожа е добра идея. Най-общо рутинните мерки включват почистване, тонизиране и овлажняване на кожата.

Винаги носете слънцезащитен крем

Независимо дали е слънчево или облачно, една от ключовите стъпки за поддържане на здрава кожа е нанасянето на слънцезащитни кремове. Откритите части на кожата винаги могат да бъдат засегнати, особено в областта на лицето. Ако не ви допада идеята да нанасяте слънцезащитен крем можа да закупите продукт с фактор SPF поне 15. Това е лесен начин да защитите кожата си. Когато сте на слънце, намазването на ушите също е добра идея.

Не забравяйте устните

Устните са точно толкова изложени на атмосферните влияния, колкото и лицето, затова не забравяйте да се погрижите за здравето им. В зависимост от сезона и вида на устните ви може да си изберете подходящ балсам, който да предотврати напукване и ще ги предпази през цялата година.

Поддържайте очилата чисти

Ако носите очила старайте се винаги да ги поддържате чисти и блестящи, за да предотвратите замърсяване или бактерии в областта на лицето. Най-честата зона, която е изложена на замърсяване е носът. Очилата увеличават риска от поява на черни точки, затова винаги си носете антибактериални кърпички в чантата.

Съобразете се със сезона

Важно е да се грижите за състоянието на кожата според сезона. Препоръчително е да използвате овлажняващи продукти със SPF целогодишно. Много е важно през зимата да използвате по-тежки хидратиращи продукти ще предотвратят изсушаване на кожата.

Пийте повече вода

Когато пиете повече вода през лятото и ще поддържате кожата си свежа и хидратирана, което ще подобри не само външния вид, но и здравето ви.

Ексфолиране

Ексфолирането на кожата се прави на всеки 1-2 седмици с помощта на лек ексфолиант. Той помага за отстраняване на мъртвата кожа. Ако прибягвате до тази техника твърде често това може да раздразни кожата.

Помислете за тялото си

Не трябва да се съсредоточавате само върху кожата на лицето. Помислете за цялото си тяло, редовното овлажняване и ексфолиране веднъж седмично ще ви помогне да направите кожата си сияйна и здрава.