На извънредно заседание на Министерския съвет бе обсъдена ситуацията създала се във връзка с коронавирусната инфекция, у нас, на територията на страната, към настоящия момент няма потвърден случай на заболяването.

Канят производители на спирт и дезинфектанти в Държавния резерв

Доста подозрителни лица са поставени под болнична карантина, като бе съобщено, че резултатите от изследване за коронавирус излизат за около 6 часа.

Прави се и кръстосана проверка на пробите от вируса. Изследванията за коронавирус от лабораторията към Националния център за заразни и паразитни болести се изпращат за проверка в лабораторията към Военномедицинска академия в София и обратно.

Така се гарантира, че няма да стане грешка и евентуално заразен с вируса няма да бъде открит навреме.

Премиерът обяви, че във връзка с недостига на средства за дезинфекция, от Държавния резерв ще бъдат освободени 100 000 литра спирт, който да се използва за превенция на заразяване с коронавирус и изпълнение на всички противоепидемични мерки.  

Регистрират се всички, които пристигат от държави с коронавирус

Създадена е и организация в граничните служби за регистрация на всички, които пристигат от държави, където заболеваемостта от COVID-19 е повишена, в Европа – Италия и Германия, както и Китай.

Всички лица, които пристигат от тези държави, се записват и данните им се изпращат на съответните РЗИ, а от тях на личните лекари за проследяване през следващите 14 дни.

Относно недостига на предпазни маски премиерът указа на министрите да се свържат с производители, за да се обсъдят възможностите за увеличаване на производството или промяната му с цел производство на повече такива средства.

Производители на спирт и дезинфектанти също ще бъдат поканени да използват толкова количество от Държавния резерв, колкото им е необходимо за производството.

На заседанието бе посочено още веднъж, че коронавирусът не е толкова заразен, колкото грипът.

Към момента няма наложени ограничения относно струпванията на голям брой хора на закрито – концерти, прожекция на филми, спортни събития и други масови прояви. Експертите не препоръчват да се пристъпва към тази мярка, тъй като няма потвърден случай на COVID-2019.

Премиерът разпореди брифинг за обстановката, възникнала във връзка с коронавируса, да се провежда всеки ден не само в 8 часа сутринта, но и в 17 часа.

Целта е да не бъде потвърден случай в една от лабораториите, а официално да бъде съобщено едва на следващия ден.