Вярно е, че хладилникът е най-доброто място, където да съхранявате много от храните, които сте купили от магазина, особено, ако знаете, че няма да ги консумирате веднага. Но има някои храни, които не трябва никога да замразяваме или охлаждаме, защото, когато са охладени, те могат да загубят някои от свойствата си, като консистенция, вкус и дори да се развалят по-бързо. Ако все още не сте сигурни кои храни трябва и не трябва да държите в хладилника, тук ще споменем някои, които да имате предвид.

Лук

Най-добрият начин за съхраняване на лука е да го държите на хладно и сухо място. Той лесно може да се превърне в място за развъждане на бактерии, а в хладилника тези бактерии могат да се разпространят по-лесно. Единственият случай, в който можете да сложите лук в хладилника, е, ако той е обелен и нарязан, но трябва да е затворен в херметична кутия.

Домати

Ако съхранявате домати в хладилника, ще забележите, че стават по-малко ароматни и свежи. Когато те са изложени на студени температурни условия, като тези в хладилника, намаляват нивата на захарите, киселините и други полезни съставки в тях. Най-добре е да ги държите на сухо място на стайна температура.

Картофи

Когато съхранявате картофи в хладилника, те губят оригиналния си аромат и стават меки. Те трябва да стоят на сухо и хладно място, което се проветрява добре, без да са измити.

Кафе

Като с много други храни, кафето трябва да се съхранява на хладно и сухо място. Ако го държите в хладилника, той ще загуби аромата и вкуса си. Освен това кафето лесно поглъща миризми от други храни, затова се препоръчва да го държите в добре затворен съд на тъмно място.

Чесън

Най-добре е да съхранявате чесъна на стайна температура, на сухо място. Ако стои в хладилника, чесънът губи полезните си свойства и се разваля по-бързо, докато, ако е извън хладилника, може да издържи месеци.

Мед

Медът трябва да се съхранява на стайна температура в добре затворен съд. Ако го сложите в хладилника, той ще се сгъсти по-бързо.

Авокадо

Съхраняването на авокадото в хладилника само забавя узряването му. Повечето хора предпочитат да консумират узряло авокадо, затова се уверете, че го държите на стайна температура.

Хляб

Една от най-честите грешки, които хората правят в усилието си да запазят храните си, е да държат хляба си в хладилника. Всъщност това по-скоро ускорява развалянето му и може дори да доведе до образуване на мухъл. За да съхраните хляба за по-дълго време, го съхранявайте на стайна температура и на сухо място.

Шоколад

Никога не трябва да държите шоколада в хладилника. Може да го направите, само ако се е разтекъл или е горещ. Най-добрият начин да помогнете той да запази аромата и вкуса си е да го държите на място, където няма влага и висока температура.

Ананас

Да държите ананас в хладилника единствено му пречи да узрее и спомага да загуби аромата си. Когато е подложен на ниска температура, ензимите, които му позволяват да узрее, са унищожени и сладкият му вкус се загубва.

Мюсли и макаронени изделия

Мюслите и макаронените изделия е най-добре да бъдат съхранявани на хладно и сухо място. Ако са подложени на ниските температури, като тези в хладилника, те ще загубят аромата, а също вкуса и структурата си.