От момента когато през 1780 година се е появил първият прототип на съвременната зъбна четка, това популярно средство за лична хигиена не е преставало да бъде подлагано на постоянни модификации.

През 1939 година бил изобретен електрическия модел, а през 1992 година на пазара се появи нов уникален продукт – ултразвукова четка. За нейните предимства, принцип на работа и най-добрите модели можете да прочетете по-долу.

Как ултразвукът започнал да почиства зъбите?

За първи път измислили как да използват ултразвук за ежедневно почистване на зъбите още през 90-те години. Но това било предшествано от редица изследвания за въздействието на ултразвуковите вълни върху бактериите.

Първият научен труд по тази тема бил публикуван през 1953 година, а 25 години по-късно учените представили неопровержими доказателства, че ултразвукът е в състояние да унищожава микроорганизми.

Как всъщност работи ултразвуковата четка за зъби?

Съвременният модел четка за зъби се състои от механизъм, намиращ се вътре в дръжката и разположени в корпуса или под почистващите влакна пиезокерамични пластини, които са проводник на ултразвук.

В резултат на взаимодействието на 2-та гореописани елемента възниква ултразвукова вълна, въздействаща върху налепите и патогенните бактерии.

Започвайки от 1953 година, са били проведени десетки изследвания, чиято цел била проучване въздействието на ултразвука върху човешкия организъм. Резултатите от тях показват, че силата на ултразвуковите вълни, не надвишаваща 120 децибела не вреди на здравето.

Между временно съвременните зъбни четки с ултразвук отделят не повече от 10-40 децибела.

Предимства на ултразвуковата четка за зъби

Днес на хората, загрижени за доброто състояние на своята устна кухина, се предлагат огромен набор от средства за пълноценна грижа. Избирайки четка за зъби, ние се ориентираме не само към определен производител, но и към необходимия ни на нас продукт.

Кой е най-добрият избор – електрическа четка за зъби, мануална, звукова или ултразвукова?

Нека да се опитаме да намерим отговор.

Принципът на действие на електрическата четка за зъби е основан на честата вибрация на почистващите влакна на четката по посока нагоре надолу. Нейното използване не изисква никакви особени усилия, при това въздействието върху зъбната повърхност е достатъчно интензивно.

Но, за съжаление, грубите възвратни и настъпателни движения лесно увреждат емайла и меките тъкани на лигавицата, а също и „избутват“ бактериите под венците, обуславяйки развитието на възпалителни заболявания на пародонта.

Почистването на зъбите с обикновена или както още я наричат, мануална четка, изисква определени усилия и задължителното използване на паста за зъби. В този случай ефективността на хигиената на устната кухина зависи от усилията и старанията на човека.

Звуковата четка, макар и да работи на сходен с ултразвуковата принцип, тя значително ѝ /на ултразвуковата/отстъпва по честотата на колебание и по другите параметри за ефективност. Работейки в диапазона 16-20 хиляди гигацерца. Затова тя е подобна на муалната.

Ултразвуковата четка въздейства върху зъбната повърхност много деликатно, но при това – със същата ефективност, както и и електрическата. Освен че ултразвукът не само очиства зъбите от образувалият се върху тях налеп, но и унищожава бактериите.

Благодарение на ултразвуковите вълни по почистващите влакна на четката няма да се натрупват микроби, поради това самата тя няма как само бе си да се превърне в източник на инфекции, както всички останали видове четки. Ултразвукът въздейства не само на горната зъбна повърхност, но и на меките тъкани.