1. Стяга и ревитализира мастната тъкан

Чудили ли сте се някога защо жените обичат да поставят резенчета прясно нарязана краставица върху очите си когато кожата им е подута? Фотохимикалите, които се съдържат в краставиците, карат по естествен начин колагена във вашата кожа да се стегне и по този начин ефективно решават проблема с подпухналостта.

Полезна информация за краставиците

А знаехте ли, че ако натриете парче краставица някъде по тялото си, където имате проблем с целулита, ще го направите по-малко видим и ще направите кожата да изглежда по-млада и стегната за минути? А знаехте ли освен това, че краставицата има също и заличаващ и изглаждащ ефект върху бръчките?

Сега, след като знаете всичко това, най-вероятно ще ви се стори, че всички онези скъпи и луксозни кремове за лице са ви в излишък, нали? Подобен освежаващ ефект има и ако натриете нежно парченце краставица под и около очите след като сте плакали.

2. Естествен лек срещу главоболие

Ако ви боли главата след като цял ден сте се занимавали с плачещото бебе, или палавото куче ви побърква със своите щуротии, или съпругът ви сякаш си е наумил да ви скъса нервите, няма нужда да търпите некомфортното усещане. Нужно е просто да хапнете половин краставица и да я оставите да подейства.

Този зеленчук е изключително богат на витамин В, минерали и електролити, така че всичко това го прави едно от най-добрите решения при главоболие. Краставицата ще реши и проблема с махмурлука след като сте пийнали повечко алкохол - просто хапнете малко краставица преди лягане.

3. Враг на скърцането

Знаехте ли, че можете да натриете с краставица пантите на вратите и да се справите с досадните скърцащи звуци, които те издават понякога? Сега вече няма опасност да събудите детето, когато отваряте вратата на детската стая, за да проверите дали всичко е наред.

4. Почистващ ефект

Ако вашето хлапе е нарисувало с пастели или цветни моливи нещо на стената в стаята можете да опитате да почистите поразиите с парче небелена краставица. Техниката може да се използва и за поправяне на правописна грешка.

5. Помага при лош дъх

Знаете ли, че същите съставки в краставицата, които помагат при подпухналост и проблеми с целулита, са в състояние да убият досадните бактерии, които причиняват лош дъх? Просто трябва да отрежете резенче краставица и да го притиснете с език към небцето за 30 секунди.

6. Потъмнели кухненски уреди

Ако имате у дома кухненски уреди от неръждаема стомана най-вероятно вече сте забелязали, че те потъмняват с времето. Най-добрият начин да се справите с това потъмняване с помощта на природата е да изтъркате уредите с краставица. Тя не само ще почисти потъмнялото, но и ще го направи по напълно безопасен и естествен начин. Така вашите деца няма да са застрашени от химикалите, които се съдържат в почистващите препарати.

7. Дават енергия

Знаехте ли, че краставиците са една от храните, които дават най-голям прилив на енергия, когато сте уморени? Не е нужно да давате парите си в заведенията за бързо хранене и да се тъпчете с хамбургери или газирани напитки. Просто си хапнете малко краставица. Това е много по-добър източник на енергия от кафе, газирана напитка или нещо друго подобно.

8. Залъгва желанието за хрускане пред телевизора

Какво не знаем за краставиците?

Знаете ли, че някога в миналото европейските ловци носели със себе си краставица по време на лов, за да се предпазят от гладна смърт? Та след като тези големи и здрави мъжаги са можели да запазят силите си с помощта краставица, тогава защо една дребничка и крехка домакиня да не може да издържи на желанието да похапне нещо докато гледа сериала с помощта на същия този свеж зеленчук? Напоените с масло пуканки не са по-полезни.

9. Почистване на порите

Знаете ли, че докато правите парна баня на лицето си можете да пуснете в съда с гореща вода няколко парчета краставица. Изпарението от зеленчука ще се смеси с парата от водата и ще проникне дълбоко в порите на кожата. Ефектът ще е по-чиста и сияйна кожа.

10. Помагат за почистване на обувки

Вземете резен краставица и почистете обувките с нея. Не само, че обувките ще придобият блясък, но и ще станат по-устойчиви на вода.

11. Спасяват от вредители

Поставете калаена тавичка с нарязана в нея краставица в някой ъгъл на двора. Веществата, които се съдържат в краставиците, ще преминат химически процеси, които отделят много отблъскваща миризма за повечето вредители. За вас, разбира се, няма да има проблем, защото няма да усетите това, което усещат животните.

12. Помага при слънчеви изгаряния

Ако хлапетата са играли твърде много на слънце и кожата им е изгоряла можете да ги натъркате с парче краставица. Това ще подхрани изгорялата кожа и ще и помогне да се възстанови по-бързо.

13. Понижава кръвното налягане

Краставицата отдавна е доказано ефективна при високо кръвно налягане. Всички хора с този проблем трябва да я включват редовно към менюто си и скоро ще почувстват резултат. Напоследък стана ясно, че краставиците имат също така благоприятен ефект при хора с повишен холестерол.

14. Помагат при запек

В семената на краставицата се съдържат вещества, които имат ясно изразен диуретичен ефект. Ако страдате от запек изяжте една краставица. Ако пък проблемът е постоянен, то тогава можете да включвате по малко краставица към ежедневното си меню.