Обществото постоянно се терзае от вечния въпрос колко часа сън трябва да си подсигурим на ден, за да сме в отлична форма и здраве. До скоро категорично се смяташе, че златното число е 8, но учените вече са на път да докажат, че числото 7 е доста по-оптимално.

Каква е действителността?

Винаги се е считало, че оптималният вариант е някъде между 7 и 9 часа за здрав възрастен човек, но всичко все пак зависи според личностните особености на конкретния човек. Все повече хора се опитват да разберат от колко часа на ден се нуждае човек, особено в условията на постоянно скъсяващото се време за сън в съвременното общество. Факт е, че съвременният човек днес спи много по-малко от своите предшественици в миналото.

Най-новите проучвания показват, че седем часа сън на вечер е идеалното количество, което можем да си подсигурим, макар че други учени все още поставят под въпрос намалената цифра.

Оптимално време за сънОт друга страна е категорично доказано, че ако съкратим времето за сън дори и само с 20 минути на вечер, то качеството на живот, концентрация и цялостното ни представяне на следващия ден ще бъде негативно засегнато. Същото обаче се касае и за прекомерния сън. Ако редовно имате навика да спите твърде много, то вие се подлагате на завишен риск от диабет, наднормено тегло, сърдечносъдови проблеми и куп други неприятности.

Професор ШааунЮнгстед от щатския университет на Аризона казва, че се наблюдава най-добро здраве и най-ниска смъртност при лицата, които спят около 7 часа на вечер. След това той допълва, че спането повече от 8 часа на вечер е рисковано за здравето.

Центърът за контрол и превенция на болестите финансира цяла група от учени, които правят проучвания в тази област и се очаква окончателните резултати да излязат около 2015 година.

Професорът по психиатрия Даниел Крипке от университета в Сан Диего, Калифорния, твърди, че на базата на 6 годишни проучвания на раковите заболявания на повече от 1,1 милиона души може да заключи, че хората, които спят от 6,5 до 7,4 часа имат най-ниска смъртност от ракови заболявания в сравнение с хората, които спят повече или по-малко.

В друго проучване, публикувано в списание Sleep Medicine през 2011 година, д-р Крипке казва, че има редица доказателства, че най-добрата продължителност сън е по-малка от считаните до сега за идеални 8 часа. Проучването било проведено сред 450 възрастни дами, чието поведение на сън и бодърстване било наблюдавано благодарение на устройство, което те носели на китката си. От проучването станало ясно, че при жените, които редовно спели по-малко от 5 часа или повече от 6,5 часа имало по-високи нива на смъртност.

Други експерти считат, че подобни проучвания са безпочвени и погрешни, тъй като в категорията на по-дълго спящите влизат на практика почти всички хора със здравословни проблеми, които наистина се нуждаят от повече сън.

Според Тимъти Моргънталър президент на Американската академия по медицина на съня тези проучвания показват просто едни статистически данни, но не ни казват какво точно се крие зад тях и пропускат редица обстоятелства.

Д-р Моргънталър е категоричен, че здравият човек се нуждае от 7 до 8 часа сън на денонощие средно, но казва, че индивидуалните потребности могат да варират и по тази причина е най-добре човек да наблюдава себе си и да спи толкова часове, колкото го карат да се чувства най-добре и в най-върхова форма.

Сън - ползи и вредиДобрият сън е един от ключовите фактори, които определят в каква форма ще се чувства човек на следващия ден, а наблюдения показват, че се нуждаем от поне 7 часа.

Не отдавна било проведено мащабно проучване, при което на 127 000 души били възложени аритметични задачи, които те трябвало да решат. Резултатите показали, че процента на справилите се успешно бил пряко свързан с продължителността на съня. Колкото повече спели хората, толкова по-добри резултати показали. След 7 часовата бариера обаче резултатите отново започвали да се влошават.

След седем часовата бариера сънят спира да носи ползи за човека. Това алармира професор Морали Дораисвами от университета Дюк в Северна Каролина.

Факт е, че повечето проучвания до сега са анализирали негативните ефекти върху физическото и емоционално състояние на хората, получаващи твърде малко сън. Дейвид Дингс от университета в Пенсилвания казва, че дори и 20 - 30 минути по-малко от задължителните 7 часа води до понижено внимание и нарушени възможности за концентрация на следващия ден.

Експертите съветват, че най-добрият начин да намерим идеалната продължителност на съня е да си направим собствено проучване. Те съветват да използваме периода, в който сме във ваканция и да не използваме будилници за събуждане по време на експеримента. Трябва да си лягаме, когато се почувстваме изтощени и да ставаме, когато сме си отпочинали добре. Следва записване на продължителността на съня и коментар на това как сме се чувствали през деня. Това в края на краищата ще бъде най-добрият анализ, на който да се доверим напълно.

За сега се предвижда бъдещите анализи на Американската академия по медицина на съня и Асоциацията по изследване на съня да изследват продължителността на съня при хората на различни възрасти и от различен пол, казва д-р Моргънталър.

Друга група, наречена National Sleep Foundation, е асоциация с нестопанска цел, която също анализира продължителността на съня и се опитва да намери отговора на въпроса колко часа сън са необходими в действителност. Техните изследвания са достигнали до извода, че идеалната продължителност е между 7 и 9 часа.

Националният институт по сърце, бял дроб и кръв съветва възрастните хора да спят между 7 и 8 часа, тийнейджърите - около 9 - 10 часа, а децата 10 или повече часа.

Не мисля, че човек може да предозира здравословния сън. Когато се наспите добре тялото ви ще се събуди само.” Това казва Сафван Бадр, ръководител на отдела по белодробно здраве, спешни грижи и медицина на съня от университета Уейн в Детройт.

Списанието Клинична медицина на съня очевидно вече е доказало всичко това. За целта било проведено проучване в Германия. Група от 5 човека били подложени на условия за живот характерни за периода от каменната ера. Те били лишени от електричество и течаща вода, нямали часовници или каквато и да било техника. Резултатите били категорични. Хората получавали повече сън, отколкото в ежедневния си живот преди това. А средната продължителност на съня била с точност 7,2 часа.