Заразените намаляват, но и тестовете за изминалото денонощие, от близо 7000, за вчера те са над 5400. Установените нови случаи са по-малко – 163, като предвид опита от САЩ и проведените проучвания там може да се направи аналог, че използването на лютив спрей от полиция и протестиращи може да доведе до повече заразени.

По-малко заразени, но и PCR тестовете намаляват

Установено е, че това вещество способства за по-лесно разпространение на вируса.

Спадът на новите случаи е с 25. Излекуваните от своя страна леко се покачват и достигат 145, а общият им брой нараства до 11760.

Разликата между нови заразени и излекувани намалява и спада на под 20 случая. Броят на случаите на летален изход също спада и те са 6, като общият им брой достига 648.

Така активните случаи нарастват с 15 и преминават отново прага от 4200.  Общият брой на потвърдените случаи се увеличава до 16 617.

С направените през изминалото денонощие PCR тестове е преминат прага от 420 000 и достигат 421 540.

Значителен ръст на приетите в болница – с над 20 за 24 часа

Значително нарастване се отчита при хоспитализираните, като те се увеличават с над 20 за предходните 24 часа и от 737 се покачват на 758. Засега няма яснота на какво се дължи това нарастване на приетите в болница с положителни проби за коронавирус.

Съвсем леко е покачването на броя на заболелите, които са в интензивно отделение и те достигат 63.

Ескалацията на напрежението на протестите през отминалата нощ също може да се счита като фактор, който способства за разпространението на вируса.

Струпването на много хора на едно място, което се случи и в САЩ, преди няколко месеца след масовите протести там, които бяха много по-свирепи, тъй като се палеха магазини, но в крайна сметка всичко затихна, се смята, че е довело до бума на заболели от COVID-19 през следващия месец.

Едва сега там се наблюдава спад на новите заразени, но поддържането им на доста високи нива  и към момента.

Ситуацията в страната към момента не дава поводи за безпокойство относно локалното претоварване на болниците във връзка с нарасналия брой заразени.

Причината за това е и, че както активните случаи се задържат на едни и същи нива повече месец, така и хоспитализациите варират около едни и същи стойности може би над месец.

Разбира се, в някои области изписаните може да са повече, отколкото в други, а в тези другите приетите да са повече, отколкото са излекуваните, но все са около 700-800.

През юли нарастваха заплашително и бяха достигнали стойности близки до 900, което създаваше предпоставки за по-нататъшно нарастване и преминаване на ключовия праг от 1000, но засега положението не дава поводи за тревога.

Най-много нови случаи в София-град и в Благоевград

Най-много са новите заразени в област София-град, където са 33, това са стойности много далеч от отчетените рекорди през юли, когато в рамките на ден бяха установени 140 в столицата, и това остана пика за цялата епидемия.

На следващо място е област Благоевград с 29 нови случая, като общият брой там прехвърли 1400, но днес, за разлика от обновените данни от вчера, е на второ място след столицата по нови случаи.

На трето място се нарежда област Пловдив, където новите случаи са 21, това е след временно затишие, когато втората по население област у нас по заразени беше на 6-то или 7-мо място.

Останалите области са с под 20 заразени за 24 часа и дори са близо до прага от 10, като например, област Добрич с 11 нови случаи, за щастие там се установява трайна тенденция на затихване на епидемията.

В останалите области новите заразени са под 10, като с 9 е област Бургас, като не е известно дали тези случаи са от морските общини или от останалите, които са без излаз на морския бряг.

При медицинския персонал нарастването е с 12 нови случаи на коронавирусна инфекция – от 901 на 913, като 5 са заразените лекари, 2 медицински сестри, 1 санитар и 4-ма от категорията друг медицински персонал.