За предходните 24 часа общият брой на новите потвърдени случаи на COVID-19 достигна 37. Новите са 20 + 17, за които бе съобщено на следобедния брифинг на оперативния щаб.

Жена на 64 години и мъж на 55 поредните жертви на коронавируса

Поредна жертва на коронавируса е станала жена на сравнително млада възраст – на 64 години, която е била хоспитализирана в тежко състояние в УМБАЛСМ „Пирогов”.

От заразените с коронавирус най-възрастният е жена на 86 години, а най-малкият е 3-годишното момче от Бургас, добавиха още от оперативния щаб.

В столицата общият брой на заразените с коронавирус достигна 200, като за последните 24 часа са 11.

От оперативния щаб дадоха детайлна информация в кои болници са потвърдени новите 11 случаи в София. 4-ма са заразените в болница Св. Анна, в 5-та градска с положителна проба е медицинско лице.

С коронавирус е мъж от частна болница в столицата и още един случай има в Медицинския институт на МВР.

Извън София – 1 нов потвърден случай има във Варна, двама са новите с коронавирус в Пловдив, цяло семейство в Бургас е заразено – мъж, жена и 2 деца.

За семейството от Бургас се предполага, че бащата е донесъл вируса от Франция, тъй като наскоро се е завърнал оттам. В Кърджали има 2 нови потвърдени случаи на короновирус.

Обезпокоително е състоянието на заразените в напреднала възраст, включително и най-възрастния пациент – 86-годишна жена, хоспитализирана във ВМА.

При нея вече има признаци на дихателна недостатъчност и скоро може да се наложи да бъде интубирана.

Симптоматиката при нея се влошава изключително бързо, тъй като само до преди няколко дни е била в добро състояние, без никакви симптоми, а вече може да се определи като тежък случай.

Може би, когато е разбрала, че е заразена, състоянието ѝ е започнало да се влошава, тъй като на тази възраст едно по-голямо притеснение може да се отрази силно неблагоприятно на общото здравословно състояние, а и на имунитета.

Без бригади за българските студенти в САЩ тази година

От оперативния щаб поясниха, че тази година български студенти най-вероятно няма да отидат на бригада в САЩ, тъй като тепърва страната достига в пика на епидемията.

От УМБАСМ Пирогов обявиха, че разполагат със специално помещение, в което да се преглеждат хора, които са със съмнения за коронавирус.

Намира се извън сградата на лечебното заведение във временна постройка пред централния вход.

Според последната информация смъртните случаи от COVID-19 у нас вече са 5, тъй като от Окръжна болница Благоевград са съобщили пред медиите, че е починал мъж на 55 години, който е бил лекуван от коронавирус.

Информацията не е потвърдена от оперативния щаб, затова не може да се твърди със сигурност, че става въпрос за втори смъртен случай, вследствие на болестта.

Мъжът е жител на град Разлог и според информацията е работел на кабинковия лифт в Банско.

Представители на концесионера в ски курорта отхвърлиха това твърдение и посочиха, че мъжът никога не е работел там и допълниха, че днес е трябвало да излезе пробата дали изобщо е заразен с коронавирус.

Апаратна вентилация не е спасила 55-годишния мъж

За смъртта на 55-годишния мъж е потвърдено и от директора на МБАЛ Благоевград. Мъжът е хоспитализиран преди ден с признаци на дихателна недостатъчност и тежко общо здравословно състояние.

Наложило се е веднага да бъде включен на апаратно дишане, но въпреки положените усилия от лекарите се е стигнало до летален изход сутринта.

Направен е бърз тест на мъжа, но резултатът не е потвърден от референтните лаборатории в София, затова информацията, че смъртта е от коронавирус е все още предварителна.

От РЗИ – Благоевград в момента провежда епидемиологично проучване и събират повече информация за починалия мъж.

В Окръжната болница с коронавирус и усложнения в реанимация са майка и дъщеря, няма яснота дали не са свързани със ски курорта в Банско или пък да са пътували или да са се връщали наскоро в чужбина.