Ако тревожността и стресът трайно са пуснали корени във вашия живот, тези 20 съвета ще ви помогнат да се справите и да се освободите от напрежението и перманентната тревожност. Не подценявайте нито една от тези 20 стъпки, защото всяка една от тях ще ви помогне поне малко да се отървете от част от стреса.

1. Направете си малка пауза. Практикувайте йога, слушайте музика, медитирайте, насладете се на приятен масаж, усвоете нова техника за освобождаване от стреса. Ако се отдръпнете от натовареното ежедневие, дори и само за малко, това ще ви помогне да прочистите ума си.

2. Консумирайте разнообразни храни. Не пропускайте хранене. Старайте се винаги да имате нещо здравословно, но и пълно с енергия под ръка (ядки, фурми и др.).

3. Ограничете алкохола и кофеина. И двете съставки имат много силен стимулиращ ефект върху нервната система и могат да провокират паник атаки.

4. Спортувайте ежедневно. Това ще ви помогне да поддържате добра физическа и емоционална форма.

5. Правете дълбоки вдишвания. Вдишването и издишването когато сте напрегнати и нервни може много да ви помогне в овладяването на стреса и напрежението. Много често част от неприятните симптоми при стрес са резултат от плитко и учестено дишане.

6. Когато сте нервни бройте бавно до 10. След това направете малка пауза и повторете. Ако няма ефект и прецените, че е необходимо може да броите бавно до 20. Помага.

7. Приемете, че не можете да контролирате всичко. Частта от вселената, върху която имаме най-голям контрол, сме самите ние, а сами виждате колко често не можем да контролираме дори и себе си. Така просто се оставете на течението.

8. Давайте най-доброто от себе си. Тук имаме предвид, че не е нужно да сте перфектни - нищо не е идеално. Просто се старайте за това, което правите, а след това не се тревожете за резултатите.

9. Погледнете на стреса в перспектива. Дали това, което ви тревожи, е толкова страшно? Погледнете от очите на страничен наблюдател. Също така помага и да се замислите за далечното бъдеще - представете си, че след една-две години погледнете в миналото. Какво ли бихте си помислили за днешните си грижи?

10. Смейте се. Хуморът е лекарство срещу всеки стрес. Малко смях може да направи истински чудеса.

11. Поддържайте добро настроение. Постарайте се да замените отрицателното настроение и размисли с положителни такива. Вместо да гледате стресиращи новини, пуснете си някоя скрита камера.

12. Захванете се с някаква безвъзмездна дейност като доброволец. Садете дървета, помагайте на бедните или нещо друго, което ви доставя удовлетворение. Чувството ще ви хареса.

13. Разберете кое предизвиква вашата тревожност. Дали проблемът не е във вашата работа? Или семейство? Или училище? Или нещо друго, за което можете да се сетите? Пишете в дневник когато се чувствате стресиран и споделяйте емоциите си там. После прочетете и открийте връзка между тези периоди.

14. Поговорете с някой. Може да споделите със семейството си, че се чувствате напрегнати. А можете да поговорите и с професионален терапевт. Понякога и разговорите с приятели могат много да ви помогнат.

15. Спортувайте. Златната формула е 5х30 (пет пъти в седмицата по трийсет минути). Няма значение дали се разхождате, тичате, танцувате, плувате или нещо друго. Движението е живот и ще ви направи нов човек.

16. Бъдете редовни в движението. По-добре е да се разхождате по 15 -20 минути на ден, отколкото да седите цяла седмица, а през уикенда да направите огромен три часов фитнес маратон.

17. Изберете занимание според натурата си. Ако сте екстровертни, може би спортните групи ще ви подействат много добре, а ако сте от по-интровертните хора, най-вероятно ще ви допадне повече да се занимавате сами у дома.

18. Откъснете се от света докато спортувате. Много приятно би било да слушате музика, някоя интересна аудио книга или нещо подобно докато правите упражнения. Така ще ангажирате възможно най-много сетива.

19. Намерете партньор за спорт. Много хора считат за по-приятно да спортуват с партньор. Ако и за вас е така, то попитайте някой приятел или колега дали не желае да спортува с вас.

20. Проявете търпение. Необходими са около 8 седмици за да влезете в добра форма и да приемете тренировките с лекота.