Днес лекарите смятат хроничният болков синдром за самостоятелно заболяване. И ако острата болка изчезне заедно с увреждането, което е станало причина за нея, то хроничните болки могат да продължат дълго, след като основното заболяване е било излекувано.

Според статистиката всеки 5-ти жител на Европа в зряла възраст страда от хронични болки в един или друг вид. Сред българите на хронични болки са подложени 34 възрастни души от 100.

Най-често лекарите се срещат с хронични болки в главата, в областта на ставите, невропатични и скелетно-мускулни болки, а също и с болки в кръста.

Отделна тема за разговор са болките с онкологичен произход. С настоящата статия ще ви представим основните правила за живот и борба с хроничната болка – как да се справите с това състояние и на какво да обърнете специално внимание.

Как се живее с хронична болка?

1. Болката не трябва да се игнорира

Дори ако лечението не способства за пълно справяне с болката, пациентът може да живее пълноценен живот, като не преминава към категорията на инвалидите.

Но за тази цел болката не трябва да се игнорира – трябва да се научим да се справяме с нея.

2. Хронична болка – повод да се обърнете към лекар

Честите, редовни пристъпи на болка изискват задължително обръщане към лекар. Болката, която е започнала като слаб раздразнител, с времето се превръща в изнурителни пристъпи. Опитите за самолечение най-често влошават ситуацията.

3. Болката и сънят са несъвместими

Хроничните болки ни пречат да спим. И същевременно недоспиването усилва болката на следващия ден.

Следва да се използват всички възможни средства за борба с болката по време на сън, тъй като сънят сам по себе си е най-доброто лекарство. Едно от възможните решения може да е:

• Разходка преди лягане;
• Отпускащ душ;
• Лягане и ставане по абсолютно едно и също време;
• Не трябва да се пият кафета, силни чайове, алкохол поне няколко часа преди лягане;
• Температурата в спалнята трябва да е не повече от 20 градуса;
• Лекарска помощ по повод изписването на рецепта за обезболяващ препарат, който ще позволи спокоен сън нощем;

Лекарства и болка

4. Контрол при прием на лекарства

Хроничните болки, продължаващи дълго време, са опасни с това, че карат човек непрекъснато да приема обезболяващи.

Ако пък същевременно лечение не се провежда или пък то не е достатъчно ефективно, то възниква риск от предозиране или възникване на зависимост от някои силни препарати.

Затова винаги трябва строго да се следват указанията на лекарите. При самостоятелно закупуване на препарати без рецепта, например, нестероидни противовъзпалетилни, не трябва да се използват повече от 10 дни.

5. Необичайни препарати за лечение на болка

Съществува цяла съвкупност от лекарства, които принципно не са обезболяващи, но помагат добре при хронични болки:
• Антидепресанти – ефективни са при 50-60% с хронични болки.

Тези препарати действат веднага по 3 направления – намаляват депресията, която може да се развие на фона а хроничните болки; отключват се процеси на образуване на собствени, т.нар. ендогенни обезболяващи; удължават активността на серотонина и норадреналина – тези 2 хормона участват в контрола на болезнените усещания;

• Препарати за лечение на епилепсия – те потискат разпространението на болковия импулс.

Немедикаментозни методи за борба с болката

6. Масаж

Това е един от най-ефективните методи за намаляване на хроничния болкови синдром. Масажът снема хипертонуса, подобрява кръвоснабдяването на тъканите и работата на лимфната система, намалява стреса.