Възпаленото гърло често е първият признак за започваща настинка, страничен ефект от оптегнати гласни струни или знак за нещо по сериозно (например стрептококова инфекция в гърлото).

Независимо от причината, вашата първа грижа би трябвало да бъде как бързо да постигнете облекчение. Повечето хора бързат да изтичат при личния лекар, но всъщност някои от най-добрите методи за лечение са именно домашните средства.

Ето 10 неща, които да опитате, следващия път когато усетите раздразнение в гърлото.

1. Противовъзпалителни таблетки за смучене

Едно от най-ефективните средства за възпалено гърло най-вероятно вече присъства във вашия дом.

Това са стандартните противовъзпалителни таблетки за смучене, които успокояват болката и намаляват възпалението, така че ще ви помогнат много скоро да се почувствате по-добре и да преглъщате по-лесно.

2. Гаргара със солена вода

Проучвания показват, че гаргара с топла подсолена вода няколко пъти на ден може да облекчи възпалението в гърлото като попречи на развитието на вредните вируси и бактерии.

Повечето лекари препоръчват разтвор от половин чаена лъжичка сол в една чаша вода. Ако соленият вкус е твърде неприятен за вас, може да добавите малко количество мед, което да направи вкуса по-приятен.

И все пак помнете, че водата е предназначена за гаргара, а не за гълтане.

3. Спрей за гърло

Подобно на таблетките за смучене, в аптеките се предлагат голямо разнообразие от продукти за впръскване в гърлото, които няма да излекуват настинката ви, но със сигурност временно ще облекчат болката.

Те притежават редица антисептични и антибактериални свойства.

4. Сироп за кашлица

Дори и ако все още нямате кашлица, сиропът ще ви помогне да излекувате възпалението. Подобно на таблетките за смучене и спрейовете, сиропът за кашлица също предлага временно облекчаващ болката ефект.

Ако сте тръгнали за работа и се налага да шофирате, не забравяйте да изберете сироп, който не предизвиква сънливост. Ако обаче болката в гърлото ви пречи да заспите вечер, подобни сиропи могат да имат изключително благоприятен ефект.

5. Течности

Хидратацията на тялото е изключително важна, особено когато сте болни и гърлото ви е възпалено. За да сте сигурни че сте добре хидратирани е препоръчително да наблюдавате урината си, която трябва да бъде много светложълта и прозрачна.

Това ще ви помогне да преборите по-лесно вредните вируси и бактерии и тялото ви ще надвие симптомите на настинката. Наблягайте основно на вода, но може да консумирате и други течности като разреден плодов сок или подсолен пилешки бульон.

6. Чай

Омръзна ви да пиете вода? Топла чаша ароматен билков чай ще ви предложи незабавно усещане за облекчение при възпалено гърло.

Ако пък изберете не-билков чай, това също може да ви помогне, тъй като белият, зеленият и черният чай съдържат подсилващи имунната система антиоксиданти.

Какъвто и чай да изберете, добавете чаена лъжичка мед. Той ще облекчи болката в гърлото, а антибактериалните му качества ще ви помогнат да се възстановите по-бързо.

7. Пилешка супа

Едно от най-старите домашни средства за лечение на настинка в Европа е пилешката супа. Натрият, който се съдържа в бульона, има противовъзпалителни качества и ще повдигне тонуса ви, карайки ви да се чувствате добре.

Супата е полезна винаги, но когато сте болни нейният ефект е двоен. Течната и консистенция я прави по-лесна и безболезнена за преглъщане, течността ви помага да се хидратирате, а зеленчуците в нея ви набавят хранителни вещества.

8. Ружа

Макар че все още няма твърди доказателства, счита се, че чай от растението ружа е използван в продължение на стотици години за лечение на кашлица, настинка и възпалено гърло.

9. Почивка

Може не е най-бързото от всички решения, но със сигурност почивката ще ви помогне по-бързо да преборите инфекцията, която е възпалила гърлото.

По голямата част от този тип възпаления се причиняват от вируси и докато организмът не се справи с вируса, ние не можем да направим почни нищо за да се излекуваме (както гласи една стара поговорка “С лекарства простудата минава за една седмица, а без лекарства - за седем дни”).

10. Антибиотици

Около 10% от възпаленията на гърлото са резултат на бактериални инфекции. Ако вашият лекар установи бактериална инфекция, антибиотикът може да се окаже най-доброто решение.

Само запомнете, че е много важно лекарството да се приема по график, защото иначе не е ефективно. Освен това, антибиотиците няма да бъдат ефективни ако причината за болките в гърлото не са бактерии ами вируси.