Неочакваният скок на заболелите от коронавирус в Италия до 300, на второ място след Китай, превърна отново темата за новата вирусна инфекция в една от водещите в медиите не само у нас, но и в Европа.

Извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет

И макар вчера до обяд у нас все още да не бяха взети мерки за предпазване от вируса за пътуващите от Италия, премиерът свика извънредно заседание на Съвета по сигурността, на което бяха обявени редица такива.

В социалните мрежи, дори се появи информация, че пристигащите от Италия били посрещани от журналисти на летището в София, които ги питали как е било на Апенините и нищо по-специално от страна на граничните власти.

При позвъняване на горещия телефон към здравното министерство пък насочвали връщащите се от Италия без симптоми, сходни на грип, да си направят тест във ВМА, който се плаща, и е на цена 200 лв.

Не може да се гарантира, че не е налице заразяване, докато не премине 14-дневния карантинен период, макар и инкубационният период да е по-кратък средно около 5 дни, но при различните хора варира.

На Съвета по сигурността към Министерския съвет, на първо място бе обявено подсигуряване на достатъчно тестове за коронавирус, както и на допълнителен медицински персонал по граничните пунктове и по летищата.

В кратки срокове трябва да се монтират термокамери по летищата, на които незабавно да се установяват пристигащите с повишена температура и съответно да бъдат насочвани да си направят тест за коронавирус.

14-дневна карантина на ученици и учители, завърнали се от Италия

Появи се информация, че заместник министъра на образованието посреща на летището в София 20 ученици и 2-ма учители от Математическата гимназия в Пловдив от Италия, за да им препоръча да си наложат 2-седмична карантина или да се затворят у дома за 2 седмици.

От външно министерство също разпространиха съобщение, с което се указва на българските граждани да не пътуват до Италия, ако не е наложително в близките няколко седмици.

На заседанието на Съвета по сигурността бе обявено, че ще бъдат подсигурени около 3000 такива тестове и няма да има подобно изнудване да бъдат насочвани хората, които са притеснени за своето здраве и за това на околните, да си правят скъпи тестове.

По аптеките пък много трудно се откриват медицински маски за лице, а цената на една бройка от няколко стотинки до преди няколко седмици вече надхвърля лев. Една кутия с маски достига около 20 лева, ако изобщо може да се намери някъде.

Повечето експерти обаче смятат, че подобни маски едва ли биха ни предпазили от вируса, тъй като размерите му са твърде малки и проникват през тяхната мембрана. Но все пак до известна степен ограничава вероятността от проникването му през устата и през носа.