Ако не се погрижим за здравето си сега, то проблемите с гърба, кръста и венците могат да ни създават множество проблеми в близко бъдеще.

Болести, които се развиват още преди 30 години

До скоро се смяташе, че повечето заболявания засягат основно по-възрастни. Но ситуацията кардинално се промени – множество патологии бързо подмладяват.

Изготвен е списък със заболявания, които обикновено се проявяват на възраст до 30 години. Тяхното развитие се свързва със заседналия начин на живот, неправилното хранене и стреса.

1.Остеохондроза

Това заболяване води до частично или пълно изменение на междупрешленните дискове.

Прешлените оказват натиск върху дисковете, а те на свой ред губят еластичност.

Човек започва да изпитва нетърпима болка, тъй като дисковете между прешлените въздействат на нервните окончания.

Сериозни проблеми в ранните си стадии болестта не предизвиква, но за ефективно лечение е необходимо терапевтичните мероприятия да започнат колкото се може по-рано.

Ако оставим болестта да се развива и не си обърнем внимание, е възможно възникване на дискова херния и протрузия на междупрешленен диск.

Не трябва да чакаме проблемите с гърба и кръста да се задълбочат. Някои промени в начина на живот помагат за намаляване на риска от болестта.

Тези препоръки могат да преустановят увреждането на гръбначния стълб.

  1. Спиране на цигарите – множеството токсини и никотин, съдържащи се в цигарите, вредят на костите.
  2. По-малко алкохол – спиртните напитки забавят метаболизма, което влошава състоянието на костите.
  3. Да запазим по-правилна стойка – полезно е да се закупи добър матрак, който ще поддържа гръбначния стълб по време на сън.
  4. Избягвайте наситени мазнини и излишни количества захар. Полезни белтъчини от млечни продукти, постно месо и риба.
  5. Правете упражнения за укрепване на гръбначния стълб.
  6. Специални добавки и витамини – цинк, калций и желязо спомагат за укрепване на структурата на костите.

Описаните профилактични мерки помагат за намаляване на болезнените усещания и за намаляване на симптомите.

2.Ревматоиден артрит

Това е автоимунно заболяване, което се характеризира с реакция на имунитета срещу собствените тъкани, сред които и съединителни, в резултат на което страдат ставите.

Ревматоидният артрит обикновено засяга пръстите на стави, колене, длани, стъпала. Но и всички останали стави в организма са в рисковата група.

Известни са повече от 100 разновидности на артрит, и всяка от тях има свои рискови фактори и особености.

Затова да се постави диагноза на ревматоиден артрит е изключително сложно, особено в ранните стадии на развитие на заболяването.

Какво е възможното решение

Методи на профилактика на ревматоиден артрит не са разработени. Има множество рискови фактори, сред които и генетична предразположеност, на която не е възможно да се повлияе.

Ако се откажем от вредните навици, то развитието на болестта може да се отложи. Известно е, че най-силният рисков фактор за развитие на артрит, това е пушенето.

Да способства за развитието на ревматоиден артрит може и употребата на алкохол. Появяват се все повече данни, че провокатори на ревматоиден артрит може да са инфекции на венците, като например, пародонтоза.

3.Пародонтоза

Зъбната плака, която се натрупва между венците и зъбите може да стане причина за възпаление. Ако не се лекува, това може да доведе до увреждане на костните структури и на венците.

Проблемите с венците е възможно да са свързани и с други заболявания – на сърцето и диабет.

Какво е решението

Пародонтозата може да се предотврати. За тази цел е необходимо да се спазват следните препоръки:

  • Миене на зъби, подразбира се – сутрин и вечер е желателно да се почистват плаката и хранителните остатъци между зъбите. При миене на зъбите следва да се обръща внимание и на езика, тъй като бактериите се размножават и по него.
  • Използвайте конец за зъби – с четката невинаги могат да се почистят пространствата между зъбите, но използването на конец или на иригатор може да разреши този проблем.

Пушене, неправилно хранене и генетичната предразположеност увеличават риска от развитие на пародонтоза.

Ако попадате в рисковата група, то е добре да си правите профилактични прегледи при зъболекар веднъж на 6 месеца.

Да започнем да се грижим за здравето си и да обръщаме внимание още преди 30 години, за да сме в добро здраве до дълбоки старини.