Всички се сблъскваме ежедневно с неприятното чувство, когато звънне алармата ни сутрин. Когато трябва да напуснем топлото легло, да спрем отвратителния, досаден звук и ни се иска да заровим лице обратно във възглавницата, но това е нещо, което не можем да си позволим в абсолютно никакъв случай, защото виж ти, ще закъснеем, било то за работа, за училище или за каквото и да било.

И в повечето случаи, ще закъснеем за нещо, което ни е не просто задължение, а в много случаи, неприятно за нас задължение, което прави целия процес още по-труден, отколкото иначе би бил.

Поради тази причина на много хора ежедневно им се случва да закъсняват редовно, унесени в щастливите си сънища, докато са продължили да натискат бутона „Дрямка“.

Ставането рано е сериозен проблем, с който ни се налага да се сблъскваме и заради това, че в наши дни, повечето от нас нямат възможността да се наспят достатъчно добре. Работата ни залива отвсякъде и преди да се усетим, най-вероятно е станало отново 2 ч. през нощта и с жалост осъзнаваме, че имаме едва няколко часа, през които можем да си „откраднем“ известно количество сън.

Нещо, което трябва да избягваме, защото какъв е резултата? Едни раздразнителни хора рано сутринта, които дори най-вероятно не разбират какво правят, не знаят къде се намират, ходят със затворени очи и преди първото кафе, а понякога и след него са готови да заспят на бюрото си.

Да се отървем от работата не е нещо особено лесно, но това което можем да направим е поне да направим ставането рано сутрин по-лесно. И то с няколко прости, но доста ефективни трикчета.

1. Сложете алармата си далеч от вас

Добра идея е да не слагате телефона си или алармата си или просто нещото, което трябва да ви събуди сутринта до главата си. Така не само, че ще избегнете гасенето на звука и завъртането на другата страна, спането, което ще последва и евентуалното закъснение, но и ще ви се наложи да се разходите до другия край на стаята, което ще ви подейства особено... одобрително сутрин.

2. Купете си кафе-машина

И си я сложете в стаята. До вас. До леглото ви направо.

Това да имате една кафе-машина, със сигурност, ще направи сутрините ви по-приятни и ще ви мотивират да се събуждате по-рано, само и само за да си направите хубаво качествено кафе и да имате възможността да си го изпиете на спокойствие, докато четете хороскопа си и слушате някой нов хит.

3. Следете прогреса си

Нагласяйте алармата си всеки ден с една минута по-рано, отколкото сте я били нагласили на предишния ден. Така тялото ви постепенно ще свикне с мисълта, че трябва да се събужда по-рано. Не можете да очаквате, ако по принцип ставате в 07:30 и закъснявате въпреки всичко, да започнете от веднъж да ставате в 05:00 и да се чувствате свежи, бодри и в добро настроение.

Най-вероятно не само, че няма да успеете, ами и ще се успите още повече, защото сте били спокойни, че имате време, което всъщност ще погубите.

Отбелязвайте си всеки ден в колко часа сте успели да станете – това ще ви мотивира да ставате все по-рано и по-рано всеки ден.