Физалисът е много красиво стайно растение, чийто плодове имат доказана висока активност срещу неблагоприятното въздействие на свободните радикали. На височина то достига до около 50-100 см.

Прекрасният вид на растението допринася за подобряване на емоционалното ви състояние, а също и ще ви помага по-лесно да се справяте с работния стрес. То цъфти с невероятно оранжеви цветове, а както знаем този цвят ни действа успокояващо. Обикновено периодът на цъфтежа на физалиса продължава и през целия зимен период.

Освен че въздейства благоприятно на психиката, плодовете на растението могат да се използват и с терапевтична цел при редица заболявания – за приготвянето на различни отвари.

Вероятно много от вас ще се изненадат, но това красиво растение принадлежи към семейството на картофите.

Плодове на физалиса обикновено съзряват в периода между юни и септември, като са завити почти изцяло или поне частично обвити във външна обвивка – шушулка, която остава от изсъхналите цветове.

Растението не е претенциозно и е сравнително лесно за отглеждане в стандартни жилищни условия. Но му е необходима светлина, затова за да се развива добре, трябва да е разположено в близост до прозорец.

При добро изсушаване на плодовете, които, както посочихме, узряват в периода юни-септември, те могат да бъдат съхранявани през целия зимен период. И са годни за консумация от човека.

На вкус са сочни и доста сладки, макар че имат и леко кисела нотка, но благодарения на нея действат доста ободряващо и освежаващо. Но с тях не трябва да се прекалява, тъй като плодовете на физалиса не попадат към групата на най-нискокалоричните храни, като от 100 грама от тях можем да се набавим около 130 килокалории.

Те притежават и редица терапевтични свойства – противовъзпалителни, антисептични, болкоуспокояващо, кръвоспиращо, диуретично, жлъчегонно, затова са широко използвани и в народната медицина.

Научни изследвания с тях не са провеждане, но това не означава, че не са ефективни, но просто не е сметнато са нужни, тъй като лечебните им свойства са проверени от времето, щом са достигнали до наши дни.

Пресните плодове и сокът са много подходящи при кожни, респираторни заболявания, а също и инфекциозни такива – дизентерия и при високо кръвно налягане.

За сметка на това пък са с доста висока хранителна стойност и са много полезни са предстоящия сезон на настинките и вирусите – съдържат значителни количества витамин А и С – 45-100 мг, в зависимост от начина на отглеждането на растението, органични киселини – около 1% от теглото – по-голямата част е лимонена киселина, но също присъстват и ябълкова и винена.

Плодчетата на физалиса имат в състава си пектини, въздействащи благоприятно на функцията на черния дроб, на който му се налага да се справя постоянно с вредни и токсични вещества, с които се сблъскваме в ежедневието си.

За разлика от плодовете, цветовете на растението не трябва да се приемат вътрешно, тъй като е установено токсичното им въздействие върху организма.

Плодовете на физалиса са използват и в кулинарията, но се използват по-скоро за украса на различни изделия на сладкарството като сладкиши, торти, мелби и прочие.

А както споменахме и по-горе тези плодчета лесно се сушат и от тях стават стафиди, които могат да прибавят при приготвянето на различни сладка с цел подобряване на техния вкус.