Всеки се чувства тъжен, безжизнен и някак „заспал“ понякога. Това са моментите, когато нищо не ни се прави, всичко и всички са ни криви, не искаме да виждаме никого и в същото време се чувстваме отвратително самотни.

Когато всичко ни е невероятно скучно, досадно и дори някой да ни каже просто „Здравей“ или го поглеждаме студено и намръщено с тип поглед: „Махай се!“ и отговаряме на поздрава през зъби или просто решаваме, че не си заслужава да изразходваме толкова енергия, че да направим и това.

Тези моменти са били и ще бъдат част от живота на всеки нормален човек и, въпреки че на пръв поглед изглежда сякаш няма видима причина за настроението ни, това съвсем не е така. просто ние не я откриваме.

Обяснението, което сме склонни да даваме на другите е нещо от сорта на: „Просто лош ден.“ или „Днес станах нагоре с дупето.“. Това обаче не оправдава грубото ни държание и след като ни мине много често ще ни се наложи да поднесем искрените си извинения, на хората, чието настроение сме успели да скапем само защото и нашето е било скапано.

Без причина. Е, да, ама не. Нищо не е случайно. Всичко се случва с причина. Учените са доказали, че съществуват много ситуации, които ни карат да се чувстваме зле, без дори да разберем, че те са виновниците.

Просто тялото ни реагира така все едно се случва нещо лошо, което ни прави нещастни, а всъщност мозъкът ни не го осъзнава и не го възприема. Така ситуацията често остава да „виси“ във въздуха, ние си се чувстваме зле „безпричинно“ и караме и другите да се чувстват така.

Представяме ви 3 от най-често срещаните неща, които могат да са причината за лошото ви настроение, без дори да подозирате:

1. Липсата на слънчева светлина

Научно доказано е, че много от нас се влияят пряко от времевите условия. Липсата на слънце води до недостатъчно витамин D в организма ни, което ни кара да се чувстваме вели, изтощени и уморени.

А дори и навън да е слънчево, ако работата ни ни принуждава да седим зад бюро по цял ден, това на което ще се наслаждаваме са слънчевите лъчи, които се процеждат през прозореца, което е възможно да влоши още повече вече лошото ни настроение.

2. Прекалено много Интернет, прекалено малко реално общуване

Интернетът е част от ежедневието на много хора, но малко от тях знаят, че многото време прекарано в социалните мрежи всъщност ги кара да се чувстват подсъзнателно зле, докато общуването с живи хора в реалния живот има точно обратния ефект.

За да се почувстваме по-ведри и бодри е добре да оставим техниката за малко и да се огледаме какво става в света около нас – може да изникне някоя възможност, която не е за изпускане всеки момент.

3. Намръщеното обкръжение

Изследванията показват, че твърдението, че „С каквито се събираш, такъв ставаш“ е абсолютно вярно.

Ако си заобиколен от хора, които непрекъснато се оплакват, все са недоволни и все нещо не им е наред, нищо чудно и ти да започнеш да се държиш като тях несъзнателно дори – организмът просто е проектиран да иска да се впише и да се адаптира към обстановката, в която се намира.

И следващия път, когато се почувствате зле, помнете: Не е защото сте спали накриво! Всичко се случва с причина. Тя често е малка и обикновена, просто се замислете кое как ви кара да се чувствате.

Открийте причината за лошото ви настроение и я променете – така ще подобрите не само своя живот, но и на тези около вас. А кой не обича да се чувства полезен в обществото?