Факт №1

Съществуват повече от 8 вида хепатит

Възпалението на черния дроб невинаги е в резултат на вирусна инфекция. Човек може да се разболее от хепатит, без да се зарази от никого или от никъде, например при кръвопреливане.

Това е така, защото освен вирусен съществува автоимунен и токсичен хепатит. В първия случай черният дроб се атакува от имунната система на човека като причините за тази агресия не са известни.

При токсичен хепатит черният дроб се уврежда в резултат на някои лекарства – предозиране с парацетамол, амоксициклин и клавуланат калий, промишлени химикали и алкохол.

Черният дроб при 20% от алкохолиците рано или късно започва да дегенерира. В резултат на тези въздействия най-голямата жлеза в човешкото тяло се възпалява.

Но все пак най-разпространен е вирусният хепатит. Съществуват минимум 6 различни вируса, които предизвикват хепатит (А, В, С, D, E, G). Те са много различни по своята природа и заболяванията, които възникват в резултат на заразяването с всеки от тях са различни.

Най-опасни са хепатит В и С, които водят до развитие на тежки форми на хроничен хепатит. Вирусът на хепатит D също води до такива последствия, но при условие, че човек е инфектиран и с HBV. HAV и HEV са по-малко опасни, тъй като те предизвикват само и единствено остра форма на хепатит.

Вирусът на хепатит G е бил открит относително неотдавна и сред учените съществува спор и до сега дали този вирус се явява причина за възпаление на черния дроб.

Факт №2

С хепатит В и С са заразени не само наркомани

С хепатит В са инфектирани 2 млрд. души по целия свят, от тях 400 млн. души страдат от хронично чернодробно възпаление. Проблемът се състои в това, че много от заразените не подозират за собствения си статус и поради разпространяват вируса като го предават и на своите интимни партньори.

По оценки на Световната здравна организация с хепатит С е инфектирано около 3% от населението на планетата. До 85% от острите инфекции прогресират в хронично чернодробно възпаление.

Както беше вече посочено с хепатит В и С могат да се заразят не само наркомани. Кръвопреливане, направата на маникюр в салон за красота и посещение при стоматолог – това са също начини съвсем неусетно човек да се превърне в носител на тези опасни вируси.

Друг начин за предаване на хепатит В е сексът без предпазни средства. По такъв начин е възможно инфектиране с хепатит А. Този вирус се предава също, ако се пие заразена вода или консумира храна, приготвена от болен човек, който не си е измил ръцете.

Факт №3

В различните държави са разпространени различни типове на вируса на хепатита

Вирусният хепатит е разпространен нееднакво по света. Най-често той се среща в Азия и Африка – в Китай, Виетнам, Камбоджа и Афганистан 10-12% от населението е с хепатит В. В Гвинея и Либерия този показател достига 16%.

За страните от Източна Европа се смята, че този показател е около 1%. Но в България, по данни, които не са официални, на Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист“, от хепатит В страдат 450 000 души, а от С около 100 000, което е около 7-8% от населението.

А в Западна Европа и САЩ заразени с хепатит В са по-малко от 1% от населението.