От имунната ни система зависи много – здравословното ни състояние, колко често се разболяваме, та дори и как изглеждаме.

Но понякога предпазният щит на нашето тяло отслабва, поради множество фактори, свързани с начина ни на живот – а ако трябва да сме честни, начинът на живот на повечето хора в днешно време рядко може да се определи като здравословен или дори близо до здравословен.

И за жалост, това е нещо, от което организмът ни страда изключително много.

Но за много хора представлява огромна трудност да се придържат именно към здравословното и полезното, просто не намират време или какво ли не друго – оправданията са страшно разнообразни и доста на брой.

Техният организъм се нуждае страшно много от засилване на имунната система, именно поради тези причини, а това засилване върви често и с така нареченото пречистване от отровите, натрупани в тялото ни. Но гладът не е решение, или поне не дългосрочно.

От друга страна, редовното приемане на следните 3 храни чувствително ще подобрят здравословното ви състояние, ще засилят имунната ви система и ще подпомогнат организма ви да се справи с атакуващите го болести, бактерии и вируси:

1. Ябълки с канела

Освен, че действат страшно пречистващо, заради добре известните си антиоксидантни свойства, ябълките са уникален източник на жизненоважни витамини за човешкото тяло. Пектинът в плода стимулира и изхвърлянето на токсичните вещества.

Подобен ефект имат и етеричните масла, които се съдържат в канелата.

Тези изчистващи свойства автоматично означават по-бърз метаболизъм и следователно по-добра имунна система, поради простия факт, че когато организмът ни не е затруднен от натрупани отрови, отделя повече време именно на засилването на имунната система.

Можете да пасирате ябълките и да ги поръсите с канела, ако ви е неудобно да ги приемате просто нарязани, но не ги белете – най-много витамини се съдържат в самата им кора.

2. Печени гъби

Гъбите са невероятен източник на селен, което ги прави страшно подходящи за засилване на слаба имунна система.

Според някои изследвания, селенът е едно от веществата, което не достига на много хора в днешно време и ниските му нива в човешкия организъм се свързват с развиване на склонност към ракови образувания.

Но е лоша идея гъбите да се приемат в пържен вариант, тъй като много от полезните им свойства изчезват. Освен това всички сме наясно с вредата от пърженото.

3. Чесън

Чесънът може с право да бъде наречен „едно от чудесата на майката природа“. Той притежава антибактериални и антивъзпалителни свойства и в големи количества е способен да овладее много заболявания, а понякога дори и да спаси живот.

Една глава чесън на ден ще ви предпази от потенциално заразяване. Колкото повече, толкова повече.

Учените, провели лабораторни изследвания и тестове върху чесъна, установяват, че той е от изключителна полза, що се отнася до борбата с бактерии и различни вируси и ще засили така имунната ви система, че да бъдете в безопасност, щом се появи грип.

Колкото повече ядете – толкова по-малък шанс има да се разболеете, а в начален стадий една глава е достатъчна, за да ви върне отново бързо и лесно на крака.