Както ви разказахме в предишна статия със заглавие "Кои са най-често срещаните причини за болки в рамото", заболяването остеоартроза и увреждането на ротаторния маншон са сред основните причини за системната болка в рамото.

Но има още болести, които могат да станат причина за постоянния дискомфорт в раменната област. Ето кои са те.

Бурсит

Когато се постави диагноза бурсит, това означава, че имате възпаление в областта на бурсата, алвеолната тъкан и течността, която смекчава костите, сухожилията и мускулите. Тези торбички намаляват триенето. Диагнозата може да причини тъпа болка, която се увеличава при движения на ръцете нагоре или встрани от тялото. Инфекцията се среща изключително рядко и обикновено се проявява при пациенти, които са се подлагали на операция.

Причините за поставянето на тази диагноза са много, според Скот Куинби, ортопедичен хирург в Медицинския център в Далас на университета Бейлър. Болката често се появява в резултат на повтарящи се движения при баскетбол или плуване. Тези еднообразни натоварвания дразнят бурсата и са причина за възпаление. В някои случаи се развива спонтанно.

За да подобрите състоянието си е необходима повече почивка в областта на рамото. Опитайте се да избягвате дейности или позиции, които предизвикват болка по време на първоначалния курс на лечение. Вашият лекар може да Ви предпише инжекция с кортизон, която да понижи възпалението и да установи контрол върху болката, последван от физикална терапия.

Хирургия може да бъде необходима, когато физикалната терапия и кортизонът не помагат при облекчаване на болката. Ако не се предприеме лечение на време може да се получи разкъсване на ротаторния маншон, който изисква допълнителна операция, за да се възстанови.

Изкълчено рамо

Когато имате извадено рамо - горната кост на ръката се размества от раменната област и това е причина за поява на силна болка. Рамото и позицията на ръката се деформира и може да покаже признаци на подуване или посиняване, освен това може да предизвика изтръпване.

Причините за тази травма могат да бъдат падане или автомобилна катастрофа, както и контузия по време на тренировка.

Лекарите предписват успокоително преди да наместят ръчно костта на ръката обратно в гнездото на рамото. Може да се постави превръзка на рамото в продължение на няколко седмици, за да се намали вероятността от по-нататъшно увреждане на ставата. Въпреки че е сравнително лесно да се намести обратно на мястото си изваденото рамо може да доведе до увреждане на ротаторния маншон и да последва хирургична намеса.

Замразено рамо

Диагнозата замразено рамо се поставя, когато капсулата на съединителната тъкан се удебелява и възпалява. При етапа на замразяване движенията стават по-болезнени. Тези болки намаляват, но крайната скованост затруднява движенията. При стадия на размразяване се наблюдава спадане при сковаността или движенията се увеличават. Замразеното рамо се различава от диагнозата бурсит, понеже болката и сковаността на рамото могат да възникнат, когато тялото е в покой.

Диагнозата се поставя по-често при жени над 50-годишна възраст или диагностицирани с диабет или заболяване на щитовидната жлеза, но причината за проблема не е известна. Според Ласковски „Диагнозата на „замразено рамо“ може да се дължи на много фактори, но най-често е резултат от травми, в други случаи причината за появата му не може да се идентифицира.“

Лечението продължава от 12 до 18 месеца, за да се премине през 3-те етапа на „замразеното рамо“.

През това време се провежда физикална терапия, която помага за подобряване на обхвата на движение. Прилагат се кортизонови инжекции, които понижават болката. В по-леки случаи може да се прилага лед върху засегнатото рамото, докато се изпълняват прости упражнения или да се вземат болкоуспокоителни.